Terug naar alle nieuwsberichten

Blog #1 Nancy Jansen: Online, offline en hybride onderwijs

22 juli 2021

Online lesgeven, thuisonderwijs, hybride klaslokaal, virtual classroom, digitaal onderwijs? Welke benaming gebruik jij? In mijn ogen (en oren) zijn dit termen voor hetzelfde, namelijk onderwijs geven aan studenten thuis en/of in de klas. 

Lees meer over dit bericht

Het afgelopen jaar heeft natuurlijk een enorme vlucht gemaakt in allerlei mogelijkheden voor online onderwijs. In de eerste lockdown is er door onderwijsinstellingen gezocht naar verschillende mogelijkheden om dit snel en makkelijk te regelen. Gelukkig is er nu licht aan het einde van de tunnel, iedereen mag weer naar school! Nu we weten dat er ook andere opties zijn, willen we dan nog steeds allemaal naar school?

De afgelopen periode heeft ook het besef gebracht dat er andere mogelijkheden zijn naast de traditionele manieren van lesgeven. Deze “nieuwe” mogelijkheden waren er al, maar de noodzaak was er nog niet. Daar heeft het afgelopen jaar verandering ingebracht. Nu is het moment ontstaan om met de gevonden oplossing door te gaan of wellicht te professionaliseren. Of wilt u met jouw onderwijsinstelling misschien wel een stapje verder?

Wat is online, hybride en offline onderwijs
Op 1 april (geen grapje) ben ik bij INTER begonnen met een focus op onderwijs. Binnen de eerste week was ik al gecharmeerd van onze Virtual Classroom. Wat een ontzettend gave oplossing voor het onderwijs! Nu, ruim drie maanden verder, heb ik meerdere mooie oplossingen mogen zien. Het heeft mij inzicht gegeven in de vele mogelijkheden voor online onderwijs en ook welke oplossing kan voorzien in welke behoeften. Voordat er over oplossingen gesproken kan worden, is het belangrijk dat we over hetzelfde praten. Graag leg ik onze visie over offline, hybride en online onderwijs uit, vanuit ons oogpunt als Audiovisuele systeemintegrator.

Binnen INTER zien wij dat er verschillende gradaties zijn in de mate van offline tot online onderwijs.

  • Offline onderwijs is in onze ogen het traditionele onderwijs wat we gewend zijn. De docent en studenten zijn allemaal in de klas aanwezig.
  • Bij Online onderwijs  volgen alle studenten de les online. De enige persoon die in de klas aanwezig is, is de docent. Het is zelfs mogelijk dat de docent vanuit een plek naar keuze zijn les geeft.
  • Hybride onderwijs zijn alle vormen tussen offline en online onderwijs. Bijvoorbeeld een of meerdere studenten loggen in vanuit huis en de overige studenten zijn aanwezig in de klas. Een hybride oplossing is ook dat de studenten in de klas zijn, terwijl de leerkracht thuis is.

In onze ogen staan alle vormen van offline tot online onderwijs op een continuüm. Waarbij je aan de ene kant offline onderwijs hebt en aan de andere kant online onderwijs. Alles ertussenin is hybride onderwijs.

Welke oplossingen zijn er dan?
Dan rijst natuurlijk de vraag: “Wat is er nodig om deze vormen van onderwijs te ondersteunen?”. Daar kan ik helaas geen kant-en-klaar antwoord op geven. Er staan een groot aantal concepten in de markt, die goed aan kunnen sluiten bij de verschillende behoeften die wij in de markt zien. De behoeften kunnen per type onderwijs verschillen. Denk aan de behoeften voor theorielokalen, praktijklokalen, hoorcollegezalen, auditoria etc. Er zijn verschillende uitgangspunten voor een lokaal waar rekening mee gehouden dient te worden. Echter vind ik het belangrijker om eerst jouw behoeften te weten, welke wensen er zijn en om dan pas te kijken welke oplossing het best passend is.


Online onderwijs is al gerealiseerd door de webcam van de laptop van de docent op het bord te richten waarna de studenten thuis mee kunnen kijken. De docent gebruikt een programma waarmee je kunt vergaderen en het is geregeld. Enorm simpel!

Echter ben je in een situatie als deze enorm afhankelijk van de kwaliteit van de webcam, de microfoon en de audio van de laptop. Ook de manier waarop de docent de laptop positioneert en de beschikbare kennis over het gebruik van de vergaderprogramma beïnvloeden de les. In een situatie als deze dient een docent bewust te zijn dat rondlopen niet echt een optie is. Onze ervaring is dat een docent niet op 1 plek blijft staan, hij of zij loopt rond. Dit zijn slechts enkel voorbeelden die invloed zijn op de kwaliteit van de te volgen les. Ik heb het nog niet over randzaken als: kwaliteit van de internetverbinding, stroom, lichtinval, kijkhoeken etc. Zoals je kunt lezen, er zijn veel zaken waar rekening mee gehouden dient worden voor een audiovisuele oplossing in het onderwijs. Daarnaast zien en horen we dat uniformiteit binnen een onderwijsinstelling erg belangrijk is. Als je de  onderwijslokalen in een bepaalde huisstijl worden ingericht, adviseren wij jouw in dit ook voor je  “online onderwijslokaal” te doen.

Om bovenstaande redenen hoor ik graag welke behoeften er bij een onderwijsinstelling zijn, wat de wensen zijn en welke problemen nu ervaren worden. Inzicht in de specifieke situatie van de onderwijsinstelling geeft ons de informatie om de juiste oplossing af te kunnen stemmen. Naast rekening houden met het didactische en pedagogische aspect in het onderwijs, denken wij ook aan de aspecten die nodig zijn om een audiovisuele oplossingen te doen slagen. Een oplossing is in onze ogen geslaagd zodra een klant vertelt dat de oplossing intuïtief, makkelijk en gebruiksvriendelijk is.  Oftewel de oplossing doet wat het moet doen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het onderwijs. Er staat een oplossing die ondersteunend is aan het onderwijsproces.

Nu vraagt u zich af over welke oplossingen heb je het dan en wat betekent dat voor jouw onderwijsinstelling. Mijn inziens ligt het slagen van een oplossing voor hybride en/of online onderwijs in de afstemming met jou. Ieder lokaal is anders en ook de behoeften verschillen. Om toch beeld te krijgen bij mogelijke oplossingen verwijs ik je graag naar onze pagina’s Virtual Classroom en het hybride leslokaal. Dit zijn twee oplossingen die hybride en online onderwijs ondersteunen.

Ik sta open om met jou hierover te sparren, bekijk via onderstaande button mijn contactgegevens en ik help jou graag verder!

Nancy Jansen

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager