Terug naar alle nieuwsberichten

Blog #4 Nancy Jansen: Hiep Hiep Hoera, Ik ben vandaag jarig!

14 december 2021

Een moment om terug te kijken, stil te staan en weer vooruit te kijken. Wat een verandering is het afgelopen jaar voor mij geweest. Vorig jaar 14 december was ik vrij, echt vrij. Wetende dat er geen e-mails op me stonden te wachten als ik weer ging werken. Wetende dat er geen to-do lijstje was die ik meteen op moest pakken als ik weer ging werken. Niet wetende waar ik een jaar later zou staan. Nu 1 jaar later, 14 december 2021, werk ik alweer 9 maanden bij INTER en heb ik enorm veel geleerd en mezelf mogen ontwikkelen. Wat een verschil in 365 dagen! Het voelt soms aan als van even stilstaan naar hollen. Wellicht vergelijkbaar met de inzet van AV in het onderwijs. Wat een leuk bruggetje!

Lees meer over dit bericht

Ontwikkelingen AV ondersteuning in het onderwijs
Als we eens kijken naar de ontwikkelingen in het onderwijs en de ondersteuning van AV, dan is er een enorme ontwikkeling geweest vanaf begin 2020 tot nu. Natuurlijk waren daarvoor al ontwikkelingen gaande voor online- of hybride les, alleen is dit vanaf maart 2020 in een enorme stroomversnelling geraakt. Het is hollen geweest om studenten thuis te kunnen bereiken. En waar staan we nu? Ik zie vooral dat dit het moment van consolideren is om de bedachte oplossing(en) toekomst bestendig te maken. Er is ervaring opgedaan met hybride- en online onderwijs en we weten wat wel en niet werkt. Een soort van rustmoment om beter te worden in het werken met wat er nu is, zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Natuurlijk wordt er nog steeds vooruitgekeken naar nieuwe oplossingen en wat de technologische ontwikkelingen doen. Een rustmomentje is niet erg, je kunt namelijk goed reflecteren op wat er al is.

Interessant in de ontwikkeling van AV-ondersteuning in het onderwijs is natuurlijk de ervaring van de gebruikers, in dit geval de studenten en docenten. Op dit moment geeft ongeveer 40% van de studenten aan om ook na de Covid-maatregelen online onderwijs te willen volgen (Brink et al., 2021). Geef ze eens ongelijk? Ze hebben ervaren hoe comfortabel het is om vanuit je eigen omgeving les te volgen en ze hebben geen reistijd. Deze ontwikkeling en vraag is van invloed op de inrichting van je leslokalen en de wijze waarop onderwijs wordt gegeven. Verschillende factoren om rekening mee te houden.

Naast de studenten heeft de ontwikkeling van AV-ondersteuning in het onderwijs ook invloed op de docenten. Het geven van onderwijs in een volledige offline lokaal, vraagt andere vaardigheden dan het werken in een online- of hybride onderwijsvorm. Dit heeft een grote impact op de docenten en de manier van lesgeven. Kortom er verandert ook veel in de manier waarop onderwijs gegeven wordt en gegeven gaat worden. Hoe dan ook, de techniek zal een belangrijke ondersteunende factor blijven en zijn. 

Technologische ontwikkelingen
Kijkende naar de huidige technieken en de nieuwe ontwikkelingen, kunnen we zeggen: “Technologisch is alles mogelijk”. Echter wordt het een uitdaging als je de gebruiksvriendelijkheid in ogenschouw neemt. De oplossing moet immers gemakkelijk bedienbaar en ondersteunend moet zijn. Als je kijkt naar de concepten die in de markt zijn, zijn deze al een goede mix tussen technologische mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid. En dan grijp ik ook even terug naar mijn eerste blog en advies: Kijk goed naar wat er bij jouw probleem en vraag past. Dan is de oplossing ook succesvol!


Graag werp ik ook een blik naar de toekomst als we over technologische ontwikkelingen spreken. Want hoe gaaf zou de inzet van Virtual Reality (VR) of Augmented Reality (AR) in onderwijs niet zijn? VR of AR worden al op sommige studies toegepast als ondersteuningsmiddel, maar dit kun je ook verder trekken natuurlijk. Stel je hebt online les, dan zet je een VR bril op en je ziet als docent de studenten zitten of als student de andere online aanwezigen. En als mijn gedachten dan toch even vooruitkijken, wat dacht je van hologrammen? De studenten die thuis les volgen, komen dan als hologram in de les te zitten. Best gave en interessante mogelijkheden! Sommige mogelijkheden zijn er al zijn of ze worden in een grote sneltreinvaart ontwikkeld. Stel we kijken nu even naar 14 december 2022, welke nieuwe ontwikkelingen zullen dan al zijn toegevoegd in het onderwijs?

OEB in Berlijn
Daar hebben we nu natuurlijk nog geen antwoord op. Het is zeker leuk om daar nu al over na te denken. En volgend jaar rond die tijd is de OEB in Berlijn er weer en krijgen we weer een kijkje in de keuken van ontwikkelen. Dit jaar mocht ik hier ik samen met mijn college Sytse op uitnodiging van onze partner X2O Media naartoe. Voor mij een nieuwe ervaring om op een beurs te staan en wat was het gaaf! Niet alleen de ervaring voor mezelf, ook om te zien welke technologische ontwikkelingen er in het onderwijs zijn naast audiovisuele ontwikkelingen. Verder werd er ook ingezoomd op de adoptie. De ervaringen die bedrijven en onderwijsinstellingen hier in hadden tezamen met tips en tricks om direct in je eigen omgeving toe te passen. Natuurlijk niet te vergeten, de mooie en leerzame gesprekken bij onze stand. In één woord: Fantastisch! En een grote aanrader om naar toe te gaan. Wie weet zien we elkaar dan volgend jaar!

Dus niet alleen een Hiep, Hiep, Hoera, voor mij, ook een zeer grote Hiep, Hiep, Hoera voor de ontwikkelingen in het onderwijs en hoe daarmee wordt omgegaan!

Brink, M., van den Broek, A. & Ramakers, C. (2021). Ervaringen van studenten met onderwijs en toetsen op afstand tijdens corona. Interstedelijk Studenten Overleg. https://www.iso.nl/wp-content/uploads/2021/02/ResearchNed-%E2%80%93-Ervaringen-van-studenten-met-onderwijs-en-toetsen-op-afstand-tijdens-corona.pdf 

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager