
Iedereen kent het wel, je hebt iets nieuws gehaald en gaat het voor de eerste keer gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een smartphone, magnetron, staafmixer, Smart tv, of smartwatch. Zelf blader ik snel door de handleiding en dan denk ik: “Dit moet mij lukken”. Soms gaat het goed, soms ben ik meer aan het pionieren en uitzoeken, soms is het vloeken en soms is het alsnog de handleiding doorlezen. Waarom het de ene keer zonder slag of stoot gaat en de andere keer totaal mislukt? Het heeft allemaal te maken met het gebruikersgemak van het product.
Lees meer over dit berichtIk heb net voor de feestdagen een nieuwe staafmixer gekocht, met allerlei opzetstukken. Had ik hier de gebruikshandleiding voor nodig? Nee, het is namelijk allemaal erg logisch hoe je deze moet gebruiken. Terwijl ik voor de magnetron soms de handleiding erbij pak om te kijken of ik de juiste instelling heb om mijn eten te ontdooien. En die magnetron heb ik ondertussen toch al enige jaren. Dit gebeurt ook in de wereld van audiovisuele oplossingen. Een “simpele” vergaderoplossing hebben we zo in de vingers. Een “uitgebreidere” of wellicht “ingewikkeldere” oplossing roept vaak vragen op. Soms gaat het goed, soms gaan klanten zelf op onderzoek uit, soms bellen klanten ons voor hulp en soms gebruiken ze het niet meer. Laten we zeggen dat in 80% van de gevallen de meesten het gebruik direct begrijpen. De overige 20% heeft meer hulp nodig. Wij willen graag dat 100% goed met oplossing weet te werken. En hoe ik daar denk te komen, lees je hieronder!
Lees de handleiding
Wat ik in de praktijk merk is dat de gebruiker wilt dat de oplossing doet wat het moet doen. Zelf zo min mogelijk handelingen uitvoeren om de oplossing te gebruiken en de beste kwaliteit ervaren. Of het nu gaat om een “simpele” vergaderoplossing of een virtuele klaslokaal. Het liefste drukt de gebruiker op één knop en alles werkt. Want de gebruiker heeft een eigen taak en die taak is niet: “bediening van de oplossing”. Eigenlijk heel logisch, toch?
INTER vindt van wel. In onze oplossingen proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden met het gebruikersgemak van een oplossing. Het liefst is de bediening zelfs intuïtief. Je loopt de ruimte binnen en weet direct wat je moet doen. De meest ideale situatie! Helaas werkt het in de meeste gevallen niet zo. Bij de “uitgebreidere” of “ingewikkeldere” oplossingen, zoals hybride leslokalen, auditoria of virtuele klaslokalen, is één druk op de knop niet het enige wat je moet doen. Er is zijn meer hardware (en software) componenten aanwezig die ook voor meer functionaliteiten zorgen. Bediening van deze oplossingen is dan ook uitgebreider, omdat de keuze van de functionaliteiten vele malen groter is. Vaak is een knoppenpaneel en touchpaneel de oplossing om de verschillende functionaliteiten te benaderen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden qua bediening, er zijn tal van andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan voetpanelen, laptop, commando’s et cetera. Voor het gemak en overzicht beperk ik mij in deze blog tot knoppenpanelen en touchpanelen.
Het bedienen van een oplossing met één druk op de knop is voor mij net als het gebruik van mijn nieuwe staafmixer. Gemakkelijk, snel en het doet wat het moet. Het gebruik van een knoppenpanelen of touchscreen is voor mij het gebruik van de magnetron. Datgene wat ik vaak gebruik of het herkenbare icoontje pas ik toe voor de functionaliteit die ik wil gebruiken. De rest, ach zien we wel. En dan gaat het ergens een keer mis. Ik weet dat mijn magnetron ook een ovenstand heeft, maar hoe kom ik daar? Ja, dan moet ik de handleiding raadplegen! En in het geval van een audiovisuele oplossing is dat de uitleg na installatie, training (on the job), werkinstructies, en alle andere mogelijkheden wat bijdraagt tot een beter gebruikersgemak. Al deze manieren verhogen de adoptie door de gebruiker. Je moet de gebruikers soms alleen even prikkelen om de handleiding te lezen. Want we werken allemaal het liefst zonder handleiding, toch?
Adoptieplan
Hoe zorg je ervoor dat de gebruikers de oplossing ook gebruiksvriendelijk ervaren als er meerdere functionaliteiten zijn? Simpel, maak een adoptieplan. Als je ergens nieuw aan begint, start je ook niet met de meest uitgebreide informatie. Je begint klein, behapbare stukken en zodra je er klaar voor bent, ga je naar de volgende stap. Dat moet je ook bij nieuwe audiovisuele oplossingen doen. Je neemt de docenten mee in de mogelijkheden van de oplossing en laat hen ervaren hoe het werkt. Eerst de basis, daarna de volgende stap. Waarna je stap voor stap verder gaat.
Binnen je groep gebruikers is er altijd een die binnen zeer korte tijd de oplossing begrijpt en ook altijd een die het maar niet lijkt te begrijpen. Accepteer dat en pas je plan op beide gebruikers aan. Je kunt die “early adaptor” bijvoorbeeld als coach gebruiken voor degene die het werken met de oplossing lastig vinden. En vraag je gebruikers naar de ervaring, wat ging goed en wat kan beter. Deze informatie heb je nodig om verder te komen. Belangrijk is ook om bij meerdere installaties te zorgen voor uniformiteit. Wanneer de oplossingen op elkaar lijken, begrijpen gebruikers sneller hoe ze ermee moeten werken. Het belangrijkste voor een adoptieplan is dan ook: kijk wat er bij jouw doelgroep past en waar zij behoefte aan hebben. En zie het adoptieplan niet als iets statisch, het is dynamisch. Gaandeweg leer je wat werkt. Is er hulp nodig, wij denken graag mee!
Sleutel tot succes
Ik begon deze blog met gebruikersgemak is de sleutel tot succes. Waarom dat zo is? Gebruikersgemak zorgt er voor dat de oplossing gebruikt blijft worden. Het kan er zelfs toe leiden dat er een nieuwere versie, met net iets andere functionaliteiten, gevraagd gaat worden. Dat is goed! De vraag komt vanuit de gebruikers, zij hebben een volgende stap nodig. Een ander succes is positieve ervaringen over het gebruik. Het mooiste compliment is vaak dat gebruikers niet meer zonder de oplossing kunnen. De oplossing ondersteund het proces op een natuurlijke manier. Meer weten over onze mogelijkheden?
Voor onze oplossingen in het onderwijs neem contact op met Nancy Jansen.
Voor de mogelijkheden van ons adoptieprogramma neem contact op met Edwin Meeuwissen.
1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:
Bericht van onze lezers:
Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.
Marleen
Projectmanager