Terug naar alle nieuwsberichten

Blog #7 Nancy Jansen | Mijn ervaring: naar de top van de Mont Ventoux

1 augustus 2022

6 juni 2022, de dag dat ik de Mont Ventoux op wandelde voor Klimmen tegen MS. Een wandeling van 25,9 km met 1152 hoogtemeters. “Ga je mee?”, werd mij in 2021 gevraagdHet is de makkelijke route voor klimmen tegen MS. Een vraag die mij ruim twee  jaar geleden werd gesteld. Ik dacht direct: Mooie uitdaging, ik doe mee! Ruim twee jaar naar dat moment toegeleefd en op 6 juni 2022 om10.00 uur stond ik met mijn team aan de start in Sault. Hoewel ik er niet tegenop zag, merkte ik toch de spanning in mijn lijf. Ook de “wat-als”- scenario’s spookte door mijn hoofd. Zaken die niet gebeuren, maar waar je toch van denkt eeuwig zonde als het gebeurtZodra je met zijn allen bij het startpunt in Sault staat, denk je alleen maar: wat gaaf! Om je heen zie je mensen die ook de uitdaging aangaan en families die hen aanmoedigen. Kinderen met spandoeken en mensen met MS zelf. Iedereen op zijn of haar manier verbonden met het doel: De top van de Mont Ventoux bereiken.  

Lees meer over dit bericht

Mijn wandeling naar de top ging verbazingwekkend goed. In mijn eigen tempo omhoog en in het achterhoofd het appje van mijn moeder: “Veel plezier en geniet ervan!”. En dat heb ik gedaan! Wat een uitzicht op die berg! Tot 20km was het lekker doorstappen en elkaar aanmoedigen. Iedereen die omhoog ging, of al omlaag kwam, begroette je. Een hand, een succeswens of een hoofdknikje. Het voelde als éégrote familie. Op 20 km is er bij Chateau Reynard een rustpunt en zie je de top van de bergNog 6 km om daar te komen. Je denkt al: “ik ben er bijna”. Van de hele wandeling rest nog maar 6 km, maar wel de steilste 6 km van de wandeling. Na een rustpauze de rugzak weer om en door. In mijn eigen tempo en blijven genieten, mijn mantra voor de gehele wandeling. Hoewel ik voor mijn gevoel achteruit liep, zo langzaam liep ik, klaag ik niet. De laatste 6 kilometers waren ook de zwaarste van de hele wandeling. Tijdens die laatste kilometers kom je mensen tegen die ook tegen deze laatste kilometers vechten om de berg op te komen. Een paar bemoedigende woorden wisselen en je loopt in je eigen tempo verder. Iedereen weet de top te bereiken en iedereendoet dit op zijn of haar manier.  

Rond 15.15 uur was ik bij de allerlaatste bocht voor de finishIn deze bocht heb ik op de rest van groep heb gewacht, waarna we rond 16.00 uur gezamenlijk de finish overgegaan zijn. Wat een prestatie die we met elkaar hebben neergezetMijn wandeltijd, de tijd zonder pauzes, is 4,5 uur. Niet gedacht en totaal niet verwacht om met dit tempo omhoog te gaan. Je denkt toch dat je langzamer gaat dan je normale wandeltempo door de stijging van de berg. Wat een ervaring! En iedereen die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd: BEDANKT! Zonder jullie heeft Klimmen tegen MS niet het mooie bedrag van €1.023.094,- opgehaald.  

Vergelijking: samen naar de finish 

Dan denk je nu: Nancy, mooi verhaal, maar wat heeft dit met jouw werk te maken? Goede vraag! Ik vind het persoonlijk wel lijken op het algehele traject vanaf het moment dat er nieuwe AV-middelen nodig zijn tot het moment dat het opgeleverd is.  

Vanaf het moment dat ik gevraagd werd om mee te lopen tot het moment van de start in Sault heb ik mij ingelezen, ben ik gaan voorbereiden en ging ik geld ophalen. Eigenlijk hetzelfde wat je doet tijdens een offertetraject. In een offertetraject ga je op zoek naar de oplossing van een behoefte. Je gaat je inlezen, haalt informatie op en bereid je voor op de mogelijkheden die er zijn. Ook ga je na welke investering er nodig is. Tijdens dit traject kun je terug. Je zit pas vast aan de opdracht zodra je commitment hebt gegeven. Nadat je commitment hebt gegeven ga je over naar de installatie, je staat aan de voet van de berg.  

De installatie is een soort beklimming, we komen altijd op de top. Ik liep zonder al teveel moeite de berg op. Ik heb zeker momenten gehad waarvan ik dacht: even rusten en daar gaan we weer. Terwijl andere om me heen voorspoedig startte, maar halverwege of tegen het einde toch moeite begonnen te krijgen. Mensen die even gingen zitten om op adem te komen of zelfs hulp nodig hadden om verder te gaan. Alle deelnemers zette alles op alles om bij de finish te komen. Metaforisch is dit bij een installatie niet anders. Wij hopen telkens weer dat het voorspoedig gaat, dat we zonder ongemakken of hobbels bij de finish komen. Helaas zijn er vaak hobbels op de weg, uitdagingen die we aan moeten gaan. En we halen voor al onze installaties altijd die finish. We zorgen ervoor dat we de beste oplossing neerzettenEn weet je wat het mooiste is aan dit alles: De ontlading aan het einde. Dat je kan zeggen: Ik heb dit toch maar mooi gedaan”. We hebben het echt goed gedaan als we allemaal zeggen: “Nog een keer!” Niet alleen voor onze oplossingen, ik hoop stiekem dat ik de Mont Ventoux ook nog een keer mag bewandelen. Wel vanuit een ander startpunt uiteraard, om mezelf uit te blijven dagen.   

Onderwijs: een route met uitdagingen 

Ik maak ook graag een uitstapje naar het onderwijs met mijn metafoor: de berg. In het onderwijs wordt er ook een berg beklommen. Het is de zoektocht naar de beste manier om hybride of virtueel onderwijs te geven. Er zijn al mooie oplossingen gerealiseerd en toegepast. Toch merk je dat er nog steeds gezocht wordt naar dé oplossing. De oplossing die bij onderwijsinstelling A werkt, lijkt bij onderwijsinstelling B niet van de grond te komen en onderwijsinstelling C denkt er nog totaal niet aan. Je ziet dat iedere onderwijsinstelling een andere behoefte heeft. Dat is alleen maar goed, zo blijven we scherp.  

Wat mij opvalt is dat niet de techniek het probleem is, er is keuze genoeg. Het gebruik van de oplossing door docenten is vaak de uitdaging. Docenten hebben volle werkweken en wij verwachten dat ze daarnaast nog tijd investeren om te leren hoe te werken in een hybride of virtueel leslokaal. Deze tijd is er eigenlijk niet, terwijl adoptie zo belangrijk is. Je wilt dat docenten deze lokalen zoveel mogelijk gebruiken. Naast docenten is er ook de behoefte van de studenten. Zij hebben ook gemerkt hoe het is om thuis les te krijgen en deze optie willen zij ook behouden (Zie Interstedelijk student onderzoek) 

In mijn ogen beklimt onderwijs niet de berg van de technologische ontwikkeling, maar de berg van adoptie onder de gebruikers. Dit is geen makkelijke beklimming, omdat de weg niet vrij is van uitdagingen. Samen met onze klanten gaan we deze uitdaging aan. Naast het installeren van onze oplossingen helpen wij de klanten met de adoptiezodat de gebruikers de oplossingen zoveel mogelijk gaan gebruiken.  

Laten we gezamenlijk de “berg” beklimmen! Voor meer informatie neem contact met mij op! 

 

Meer informatie over klimmen tegen MS: klimmentegenms.moves.ms / www.moves.ms 

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager