Terug naar alle nieuwsberichten

Communicatiemogelijkheden in kritische omgevingen

26 maart 2020

Communicatie in kritische omgevingen is essentieel. Niet alleen de communicatie zelf is belangrijk, maar ook het communicatiesysteem waarmee je informatie overdraagt moet je blind op kunnen vertrouwen. Zeker in een kritische omgeving wil je niet dat het geluid of de verbinding ineens wegvalt waardoor iemand onverstaanbaar wordt. Om deze kritische situaties te voorkomen gebruiken veel ondernemingen en instanties een geïntegreerd communicatie- en intercomsysteem. 

Lees meer over dit bericht

Een geïntegreerd communicatiesysteem kan ook van belang zijn op plekken, waar een andere vorm van communicatie lastig is. Maar waar je toch mensen met elkaar in directe verbinding wilt hebben staan. Of bij de uitvoering van werkzaamheden op afstand, waar overleg noodzakelijk is. Om in deze situaties optimaal te kunnen werken, moet een communicatiesysteem voor iedere deelnemer makkelijk en snel te gebruiken zijn.  

Intercom faciliteiten in geval van isolatie
Het is niet alleen lastig werken in isolatiekleding, ook lastig om op afstand met collega’s te communiceren. Terwijl communicatie en verstaanbaarheid juist nu in COVID-19 tijd erg belangrijk is. INTER adviseert een communicatiesysteem, dat speciaal ontwikkeld is bij gebruik van isolatiemondkapjes of respiratoire maskers. Dit systeem zorg ervoor dat het personeel via de intercom kan communiceren met een open spraakverbinding. Er wordt gebruik gemaakt van in-ear oordopjes. Eén van de oordopjes heeft een ingebouwde microfoon, de andere een luidspreker, zodat je geen mondmicrofoon nodig hebt en toch goed met elkaar kan communiceren op afstand. Dankzij deze intercom faciliteiten kan zorgpersoneel in isolatiekleding of met een mondkapje toch goed met elkaar op afstand communiceren, zonder dat ze hierin belemmerd worden. Meer weten?

Crisisruimte of control room? Gebruik een geïntegreerd communicatieplatform
Met een geïntegreerd communicatieplatform als ATLAS hoeven gebruikers niet langer gebruik te maken van verschillende communicatiemiddelen. Het communiceren vindt plaats met één platform, hierdoor zijn gebruikers in staat om communicatie direct op te starten en gesprekken snel af te handelen. Denk hierbij aan integratie van telefooncentrales, intercom- en portofooninstallaties. Integratie van communicatiesystemen zorgt ervoor dat gebruikers niet langer te maken hebben met verschillende systemen, interfaces en werkwijzen. Enkel de gebruikersinterface van het gekozen communicatieplatform.

Om snel tot besluitvorming over te gaan worden geïntegreerde communicatieplatforms vaak toegepast in crisisruimtes en controle -meldkamers. Denk hierbij aan situaties als een ROT-overleg van veiligheidsregio’s, communicatie vanuit de meldkamer van de politie, bewaking van bedrijventerreinen en openbare gebouwen, evenals in ziekenhuizen observatie van intensive care en patiënten. In al deze situaties speelt slim en effectief communiceren een cruciale rol.

Ondersteuning bij crisiscommunicatie
Tijdens een calamiteit is er vanuit de crisisruimte behoefte aan goede communicatie tussen bestuurders, hulpdiensten, professionals (specialisten) en eventueel andere belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld de pers. Deze (video) verbindingen worden door een speciaal opgeleide “Crisisbutler” op verzoek van het crisisteam tot stand gebracht. Deze dienstverlening wordt aangeboden in samenwerking met INTER’s partner Videobutler. Omdat tijdens een grote calamiteit de situatie voortdurend kan veranderen is de crisisbutler permanent beschikbaar om de gewenste deelnemers in virtuele vergaderkamers bijeen te brengen. De Crisisbutler is 24/7 bereikbaar en direct op het eerste verzoek beschikbaar om assistentie te verlenen. De Crisisbutler heeft minimaal een VOG verklaring en verstand van het calamiteitenproces. Zo kennen zij precies de GRIP procedures en kunnen zij participeren op situaties die zich voordoen.

Klanten over communicatietoepassingen van INTER:

Geïntegreerde communicatie met ATLAS
TEAM Terminal heeft ervoor gekozen de afhandeling van alle audio centraal te integreren in ATLAS. Binnen ATLAS zijn twee portofoonsystemen geïntegreerd, Deltalinqs om direct te communiceren met veiligheidsinstallaties en een eigen portofoonnetwerk voor communicatie op de terminal. Alle inkomende en uitgaande telefonie zijn ook geïntegreerd in ATLAS. Het voordeel voor de operators is, dat de communicatiesystemen op een uniforme wijze aangestuurd worden, zonder weet te hebben van de onderliggende systemen.
Paul Schelfhout, Superintendent Operations bij TEAM Terminal licht toe: “De operators hebben bij het in gebruik nemen van ATLAS moeten wennen aan de nieuwe manier van werken. Het functioneert nu goed en de operators zien de voordelen ervan in.”
Verder lezen

Vragen?

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager