Terug naar alle nieuwsberichten

De Magnumcentrale is voorzien van een videowall upgrade

22 juli 2021

INTER heeft in opdracht van Vattenfall de control room van de Magnumcentrale in de provincie Groningen voorzien van een videowall upgrade. De control room heeft naast de functie van het besturen van de energiecentrale een belangrijke functie voor Nederland, het dient namelijk als black-start faciliteit. De Magnum centrale genereert voldoende energie om ongeveer 2 miljoen huishoudens te voorzien van stroom.  

Lees meer over dit bericht

Permanent zicht op het proces
Vanuit de control room worden de processen bewaakt en bijgestuurd om de energiecentrale operationeel te houden. De processen zijn grotendeels geautomatiseerd. Met de nieuwe videowall hebben de operators een beter overzicht op de totale operatie.

Waar de videowall vroeger enkel onderdeel was van de control room, is het nu een cruciaal onderdeel geworden. Vanwege het feit dat er in de control room veel lichtinval is, heeft de leesbaarheid een grote impact gehad bij de keuze van de nieuwe techniek. Hierdoor is er gekozen voor Barco Laser rear-projectie, deze projectoren beschikken over een grote lichtopbrengst, hoge kleurechtheid en minder stroomverbruik.

De Project Manager bij Vattenfall licht toe: "Omdat de energiecentrale een black-start faciliteit is geworden was het noodzakelijk om de nieuwe videowall toekomstbestendig te maken."

Black-start faciliteit de back-up van Nederland
Nederland telt in totaal 3 black-start centrales. Hier is de Magnumcentrale in de Eemshaven er één van. Wanneer het totale stroomnet van Nederland uitvalt wordt volgens een black-start procedure het elektriciteitsnetwerk weer opnieuw opgestart. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van en een gasturbine. Hiermee wordt eerst de Magnumcentrale opgestart, waarmee het elektriciteitsnet weer onder spanning gebracht wordt. Vervolgens kunnen ook de andere centrales gestart worden.


De samenleving is enorm afhankelijk van energie. Black-start faciliteiten hebben daarom een cruciale rol als het gaat om het opnieuw opstarten van het energienet. Twee momenten zijn we dichtbij een black-out geweest: tijdens de eclips van 20 maart 2015 als gevolg van de invloed van zonne-energie en tijdens een recentelijke incident toen er in Roemenië een grote stroomuitval was. Mocht het ooit in Nederland zo ver komen, dan zorgen de black-start faciliteiten ervoor dat het net weer snel op spanning is.

Samenwerking
De Project Manager bij Vattenfall licht toe: "Het project is goed verlopen. Vanuit Vattenfall is er tijdens de uitvoering ook bijgesprongen, dit heeft geresulteerd in een mooie samenwerking. Alle credits naar het uitvoerteam van INTER. On the fly heeft het team goed geanticipeerd. Het project is binnen de planning gerealiseerd."

Meer weten over de mogelijkheden van een control room?

Pagina over control rooms

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager