Terug naar alle nieuwsberichten

De trends rondom het centraliseren van control rooms

17 januari 2023

Het vraagstuk of je als organisatie processen moet centraliseren of decentraliseren gaat al jarenlang mee en komt regelmatig weer voorbij. In control room land zien wij de laatste tijd een trend rondom centralisering van control rooms. In dit artikel nemen we je hier graag in mee.

Lees meer over dit bericht

Van decentralisatie naar centralisatie

Steeds vaker zien we dat organisaties over gaan tot het centraliseren van (kleine) control rooms en het samenvoegen van processen. Onlangs waren wij bijvoorbeeld op bezoek bij een organisatie in de procesindustrie. Bij deze desbetreffende organisatie worden verschillende productieprocessen uitgevoerd en bij ieder onderdeel van het productieproces bevindt zich een werkplek en een operator om informatie te monitoren. Omdat de productieprocessen op deze plant steeds groter worden, willen zij alle afzonderlijke monitoringsplekken gaan samenvoegen in één control room.

Meer uit minder halen

In de situatie zoals hierboven beschreven, zijn er veel informatiebronnen en is er daarom veel apparatuur en veel personeel nodig. Steeds meer grotere organisaties kiezen er daarom voor om al deze kleine monitoringsplekken te vervangen voor één control room waar alle informatie binnenkomt. In één control room worden alle werkzaamheden die eerst op diverse werkplekken werden uitgevoerd gecentraliseerd. Deze beweging brengt enkele voordelen met zich mee:

Efficiënt werken

Hier houden we natuurlijk allemaal van. Hoe groter de organisatie wordt, hoe meer informatiebronnen er zijn en hoe meer er gemonitord wordt. Het samenvoegen van processen in zo’n situatie zorgt voor meer overzicht. En met beter overzicht gaat het nemen van beslissingen makkelijker en sneller. Daarnaast kan werken vanaf één systeem ook voordelen hebben tijdens bijvoorbeeld een calamiteit in de control room. Stel er gebeurt iets in of met de control room. Wanneer alle informatie binnenkomt op één systeem, kan dit makkelijker vanuit een externe locatie worden overgenomen.


Kosten besparen

Het centraliseren van een control room zorgt uiteindelijk voor kostenbesparing. Dit is het gevolg van meerdere veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan personeelskosten. Door systemen te centraliseren kun je met minder mensen hetzelfde werk doen. Daarnaast bespaar je ook op de onderhoudskosten van de ruimtes. Niet meer alle kleine control rooms en aanverwante ruimtes hoeven meer onderhouden te worden als je overgaat naar één control room. Huisvestingskosten en ICT kosten van de beveiligingsapparatuur worden aanzienlijk lager.

Wat past er bij jouw organisatie?

Van decentralisatie naar centralisatie. Natuurlijk brengt deze verandering niet alleen maar voordelen met zich mee. Uiteindelijk moet de keuze hierin passen bij jouw organisatie en proces. Wij denken graag met je mee over dit onderwerp. Bij INTER zijn wij gespecialiseerd in het inrichten van control rooms en alles wat daarbij komt kijken. Van idee tot ontwerp naar realisatie. Iedere fase van het (her)inrichten van een control room vraagt om expertise. Wij helpen je graag met jouw vraagstukken rondom het inrichten van een control room.

Neem contact op met INTER

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager