
EPS materiaal beter bekend als piepschuim en tempex wordt nog steeds in grote hoeveelheden verbrand om economische redenen. Maar wist je dat de vraag naar EPS hoger is dan het aanbod ons kan bieden? Waarom wordt het dan toch nog verbrand? Gelukkig zijn er organisaties en gemeenten die heel bewust bezig zijn met onze afvalstroom. INTER is één van de bedrijven die hier graag aan meewerken.
Lees meer over dit berichtVerduurzaming
Het juist afvoeren van bepaalde materiaalsoorten wordt maatschappelijk steeds meer onder de loep genomen. Organisaties en gemeenten kijken vaker naar verduurzaming en daarbij is het recyclen en verwerken van materiaalsoorten tot nieuwe grondstoffen een belangrijk kenmerk. Klanten worden hierin steeds kritischer en kijken achter de schermen mee bij organisaties hoe zij omgaan met het thema verduurzaming.
Vermindering van restafval
Omdat INTER ISO 14001 gecertificeerd is en graag mee wil in deze ontwikkelingen, nemen wij een belangrijke stap voor het afvoeren van EPS materiaal op een verantwoorde manier. Het wordt veelzijdig toegepast als isolatiemateriaal, verpakking en bouwmateriaal. Het verbranden van EPS is vanuit economische motieven nu nog de gewoonste zaak van de wereld. Dit terwijl EPS 100% gerecycled kan worden en de vraag naar EPS-materiaalhergebruik groter is dan het aanbod. Daarnaast bespaart INTER grote hoeveelheden restafval door het afval te scheiden. Tot slot willen we natuurlijk voorkomen dat piepschuim in het milieu terechtkomt. Het verteert niet en valt langzaam uiteen in kleine bolletjes. Bijzonder schadelijk voor de natuur en de dieren die daarin leven.
EPS Nederland
EPS Nederland is in 2016 opgericht om recycling en materiaalhergebruik van EPS in zijn pure vorm en samenstelling te stimuleren en te verhogen. Het is essentieel om de herbruikbaarheid van producten te maximaliseren en vernietiging te minimaliseren. In samenwerking met partners en een eigen innovatief inzamelconcept bieden ze een duurzame oplossing voor al het EPS afval. En als INTER kan bijdragen aan een beter milieu dan doen wij dat graag. Zo wordt ons EPS afval sinds mei opgehaald en krijgt het een nieuw leven. De oorspronkelijke grondstof blijft hetzelfde, wordt niet aangepast en direct weer in nieuwe producten verwerkt. Denk hierbij aan bouwmateriaal, materiaal voor de medische wereld en land- en tuinbouw. Daarnaast voldoet EPS Nederland aan de hoogste eisen, niveau 4, van de Prestatieladder Circulair. Een absoluut pluspunt.
INTER is niet de enige organisatie uit de regio die aangesloten is bij EPS Nederland, ook Groene Allianties de Liemers, de gemeente Duiven, en ATAG Benelux Duiven zijn aangesloten en werken mee aan een schoner milieu en het nog meer hergebruiken van bestaand materiaal.
Geef afval een tweede leven. Benieuwd naar wat INTER nog meer doet voor het milieu? Lees het hier terug!
1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:
Bericht van onze lezers:
Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.
Marleen
Projectmanager