Terug naar alle nieuwsberichten

Het belang van goede communicatie in de control room

24 mei 2023

“Vliegongeluk Kathmandu door miscommunicatie” en “Dodelijk slachtoffer brand Diemen niet gevonden door miscommunicatie”. Twee krantenkoppen die laten zien wat de ernstige gevolgen kunnen zijn van miscommunicatie. Het vliegtuigongeluk is veroorzaakt door miscommunicatie tussen de piloten en de verkeersleiding en uit het onderzoek naar de brand in Diemen bleek dat er sprake was van miscommunicatie - of zelfs helemaal geen communicatie - tussen alle verantwoordelijken die die nacht de leiding hadden. We beginnen dit artikel hiermee, om de essentie van communicatie in kritische omgevingen aan te geven. Deze voorbeelden laten zien hoe belangrijk communicatie is en hoe gebrekkige communicatie kan leiden tot ernstige gevolgen. In dit artikel vertellen we je meer over geïntegreerde communicatie in control rooms. Iets wat kan bijdragen aan effectieve communicatie binnen control rooms.  

Lees meer over dit bericht

De essentie van goede communicatie 

Waarom is communicatie zo belangrijk? Goede communicatie zorgt onder andere voor effectieve coördinatie, snellere besluitvorming, betere veiligheid, het reduceren van fouten en stressvermindering bij operators. Goede communicatie draagt hiermee bij aan meer controle over de complexe en kritische processen in de control room en is daarom cruciaal voor een goed functionerend primair proces. 

Communicatie in de control room 

In control rooms zien we vaak meerdere communicatiemiddelen. Denk hierbij aan een telefoon, mobilofoon, intercom, omroepsysteem, voicelogging, GIS map, chatbox en beeldbellen. Hoeveel van deze communicatiemiddelen gebruiken jullie in de control room? Je herkent er ongetwijfeld meerdere uit dit rijtje.  

Communicatiemiddelen los naast elkaar op een bureau, kan het overzicht behoorlijk belemmeren. Hoe meer keuze, hoe minder overzicht. Uit welk apparaat kwam er een oproep? En is er een verband te trekken met de informatie uit de diverse communicatiemiddelen? Informatie analyseren uit diverse apparaten is tijdrovend en niet efficiënt, zeker niet in een kritische omgeving als een control room.  

Geïntegreerde communicatie 

Geïntegreerde communicatie centraliseert al deze communicatiemiddelen. Dit houdt in dat alle losse communicatiemiddelen, worden aangestuurd vanuit één multifunctionele applicatie. Het voordeel hiervan is dat je als operator in de control room efficiënter kunt werken. Je kunt sneller verbanden trekken door effectieve communicatie en coördinatie tussen alle betrokken partijen, waardoor risico's worden verminderd. Binnen INTER gebruiken wij ATLAS als geïntegreerde communicatie. 


ATLAS: alle communicatie vanuit één systeem 

ATLAS is een multifunctionele applicatie, die communicatie integreert. Met de gebruiksvriendelijke interface van ATLAS, sturen operators ieder gewenst systeem op een intuïtieve wijze aan. De overzichtelijke presentatie levert een positieve bijdrage aan het afhandelen van processen. Lees hieronder enkele functionele mogelijkheden van ATLAS. 

Terugluisteren gevoerde telefoongesprekken 
In kritische omgevingen als een control room is binnenkomende informatie vaak belangrijk. Met ATLAS kun je binnengekomen oproepen daarom terugluisteren. Het terugluisteren van gevoerde telefoongesprekken kan worden gebruikt om de juistheid van informatie te verifiëren en eventuele misverstanden of fouten te identificeren. Daarnaast kan het terugluisteren van telefoongesprekken een waardevol hulpmiddel zijn voor training en ontwikkeling van operators en andere medewerkers in de control room. Hierdoor kunnen zij leren van voorbeelden van succesvolle gesprekken en situaties waarin verbetering nodig is. Via ATLAS kun je de opgenomen gesprekken ook beveiligen, zodat deze enkel beschikbaar zijn voor gekozen personen.  

Locaties inzien 
Via de ATLAS GIS map kun je zien waar personen of voertuigen zich bevinden, deze functie geeft locaties weer. Operators kunnen hiermee bijvoorbeeld zien waar hun collega's zich bevinden of welk voertuig er op een specifiek moment het meest dicht bij een calamiteit is. Vanuit de control room kan er zo direct gehandeld worden om de juiste personen snel op de juiste plek te krijgen.

Externe apparatuur bedienen 
Een nieuwe functie binnen ATLAS is de IO aansturing. Hiermee kun je externe aansturingen doen via het paneel. Je kunt bijvoorbeeld de zonwering, rolhekken, deuren of verlichting erop aansluiten en deze bedienen via het ATLAS paneel.

Meer informatie 

Wil je meer weten over ATLAS of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van ATLAS binnen jouw control room? Wij komen graag langs op locatie om er meer te vertellen. 

Contact opnemen

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager