Terug naar alle nieuwsberichten

Inbraak maakt meer kapot dan je lief is

22 december 2020

Ik zat op die beruchte avond heerlijk op bed Netflix te kijken toen er bij mij werd ingebroken. Ik had eerst niks door, want het gebeurde beneden in de woonkamer. Pas toen mijn inbraak- en brandalarm afging wist ik dat er iets mis was. Die avond vergeet ik nooit meer.

Lees meer over dit bericht

Inbraak
Ik zat dus nietsvermoedend op bed Netflix te kijken. Het was al laat, maar de serie die ik aan het kijken was kon ik maar niet stoppen. Ken je dat? Dan zit je zo in het verhaal dat je niet wilt stoppen. Dat had ik die avond. Tot het moment dat alle alarmbellen in huis afgingen, dat kon niet goed zijn!

Ik durfde eerst niet naar beneden te lopen, bang iemand tegen te komen, maar ik rook brand dus moest wel om te vluchten. Onderaan de trap zag ik de woonkamerdeur openstaan, die had ik dicht gedaan. Dit was geen goed teken. Ik keek de woonkamer in en zag de gordijnen al in vuur en vlam staan. Ik was vergeten de kaarsen uit te blazen toen ik naar boven ging, wat stom. Het raam stond open, iets wat ik ook niet gedaan had. De inbreker moet zijn gevlucht en mijn kaarsen hebben omgestoten of zou het opzet zijn geweest? Ik vluchtte naar buiten.

112 meldkamer
Mijn alarmsysteem is aangesloten bij een PAC (Particuliere Alarm Centrale) die op zijn beurt weer in contact staat met de 112 meldkamer. Bij PAC krijgen ze direct bericht welk alarm afgaat en waar. In dit geval was het eerst mijn inbraakalarm en daarna mijn brandalarm. Als je binnen een paar minuten niet belt, met het tegenbericht dat er niks aan de hand is, wordt de 112 meldkamer ingeschakeld. Zij sturen dan de juiste hulpdiensten naar je toe. Eenmaal buiten hoorde ik de sirenes al.

De schade
Ondanks dat de brandweer de brand snel onder controle kreeg, was de schade enorm. De brandweerman die op de ladder stond om de brand te blussen droeg een thermische camera. Zo kunnen collega’s meekijken en eventueel strategieën aanpassen. Met een thermische camera kun je makkelijk de brandhaard localiseren.

De politie kreeg een tip van een buurtbewoner die zijn hond aan het uitlaten was. Hij had een verdacht persoon zien lopen. Door die tip kon de politie uiteindelijk dezelfde avond nog de inbreker arresteren. Fijn om te horen dat die niet meer vrij rondliep. De politie was met een cellenbusje ter plaatse. Dat had ik niet eerder in het echt gezien, maar in zo’n bus heb je dus echte cellen om eventueel meerdere mensen los van elkaar in te vervoeren.

Video observatie
Ik vroeg mij dus af wat er met de inbreker ging gebeuren na zijn arrestatie. Eén van de agenten vertelde mij, dat hij wordt verhoord en ze hem daarin in hechtenis brengen. Dit alles gebeurt onder toezicht van video observatie. Hiermee kun je natuurlijk meekijken naar het verhoor, maar dient het ook echt als beveiliging van de gevangenen en het politie personeel zelf. Dit alles wordt in de controlekamer 24/7 gemonitord.

De verdachte moet in ieder geval tot hij voor de rechter komt in de gevangenis zitten. De rechter zal daarna bepalen hoe hoog zijn straf gaat worden. Stel de verdachte is ziek of er is een andere reden om niet fysiek voor de rechter te kunnen komen, dan maken ze gebruik van videoconferencing. Het kan ook zijn dat de verdachte niet in beeld mag komen, dat de verdachte ergens in een ander hokje moet gaan zitten en via stemvervorming te horen is in de zaal. Eén ding is zeker, de verdachte wordt hoe dan ook gestraft voor wat hij gedaan heeft, of hij nu wél of niet fysiek aanwezig is in de rechtszaal.

Rechtbank
In dit geval was hij gewoon aanwezig en zat ik in de zaal om mee te luisteren wat zijn beweegredenen waren en welke straf hem werd opgelegd.
De verdachte kreeg 4 jaar celstraf en moest een fikse geldboete betalen. De schade in mijn huis is namelijk enorm. Ik kan er nog steeds niet wonen en zit voorlopig nog bij familie.

4 jaar later
Na de rechtsspraak heeft het mij uiteindelijk nog een jaar gekost om mijn huis op te knappen. De eerste nacht dat ik weer in mijn eigen huis ging slapen na het incident was vreselijk. Je bent continu bang dat er wat gaat gebeuren. Inmiddels 3 jaar verder voel ik mij weer veilig en slaap ik weer goed.

Afgelopen maandag werd de inbreker in kwestie weer vrijgelaten. De 4 jaar ‘zitten’ waren voorbij. Je gelooft het of niet, maar de beste man liep dezelfde dag nog langs mijn huis. Hij was flink verouderd en zag er slecht uit. Ik hoop dat hij zijn leven verbeterd heeft en mij voortaan met rust zal laten.

Meer weten over onze oplossingen? 

Neem contact op met INTER

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager