Terug naar alle nieuwsberichten

INTER goes INTERnational #5

14 oktober 2019

Volg het verslag #5 van deze bijzondere reis naar Dushi Kòrsou door Eddy, Project Teamleider Medical. Samen met collega’s was hij op Curaçao voor de installatie van digitale operatiekamers in het nieuwe ziekenhuis "Curaçao Medical Center". In dit 5e en tevens laatste blog lees je over de finale installatie, oplevering en training.

Lees meer over dit bericht

We lopen de hal op Hato airport weer uit en je voelt het al direct, de kachel staat weer aan op Dushi Curaçao. Op de radio horen we dat het code geel is met extreme warmte en werk vooral niet te hard. Dat advies moeten we de aankomende 3 weken maar eens zien op te volgen.

Voor dit 3e en laatste bezoek is mijn collega Martijn van service mee. Met een ondergaande zon maken we weer kennis met het nieuwe Curacao Medical Center (CMC)! Van buiten ziet het er af uit, een dag later blijkt dit ook van binnen zo te zijn.

Personeel in het hotel wenst je meermaals een fijne vakantie, ehm we komen toch echt om te werken. Ook bij het ontbijt hebben we wat gefronste wenkbrauwen van onze mede gasten. Wat doen die 2 mannen met de blauwe INTER shirts, lange broek en werkschoenen nu toch overdag?

Aangezien het geheel nog niet is opgeleverd dient Martijn nog een veiligheidstraining te volgen. Daarin blijkt dat tussen de middag bier drinken geen probleem is, mits buiten de poorten.

Helaas mogen er weinig tot geen foto’s van het CMC geplaatst worden. De opening is de 15e november al dus men moet nog even geduld hebben. Wel is er een mooie video beschikbaar.

De 1e week zijn we druk bezig geweest het systeem in bedrijf te stellen en alle apparatuur blijkt nog te werken. De luchtvochtigheid is een tijdje 80% geweest en dit is te zien aan enkele onderdelen van andere leveranciers. Gelukkig hadden we enkel nog uitdagingen om het systeem te koppelen aan het ziekenhuis. Mede door enkele nieuwe en bestaande contactpersonen verliep dit voor Curaçao begrippen erg soepel.

Onze collega André spreken we bijna dagelijks om de iMAS opname systemen gekoppeld te krijgen met het ziekenhuis. Ook hier willen ze opnames kunnen maken en opslaan in het PACS. Dit lijkt in eerst instantie simpel maar ook zeer technisch en uitdagend. Gelukkig kan hij met een VPN vanuit NL de apparatuur in Curaçao overnemen in instellen. Als uitbreiding voorzien we deze keer ook de scopie kamers van een mobiele opslag. We vergissen ons nog wel eens in het tijdsverschil waardoor we vaak in de avond André nog lastig moeten vallen die dan net wil gaan slapen. Diskulpa!

Lopend door Willemstad met af en toe een mooie zonsondergang moeten we gelijk denken aan het “vakantiewerk” waar onze collega’s het altijd over hadden. In dit afsluitende blog moeten we dan toch maar eens de mindere kant van het eiland laten zien.

Zo zijn er meerdere stranden aan de westkust waar je na werktijd een biertje kan drinken. Dit raden we eigenlijk niemand aan aangezien je de focus op het werk kan verliezen.

In het weekend kun je snorkelen met schildpadden tussen mooie gekleurde vissen. Eten kun je in de dure resorts of gewoon tussen de locals. Dat is net zo lekker en zonder al die Nederlanders voelt het tenminste internationaal.

In de 2e week konden we onze laatste apparaat af laten leveren in het Curaçao Medical Center. De mobiele videoconference (VC) set blijkt de eerste VC set te zijn in het ziekenhuis! Daar moeten we in de avond maar een biertje op drinken dan.

Ook hebben we nog wat soldeerwerk met de triggers voor de endoscopen in onze modaliteitenboxen. We besluiten om dit maar bij het hotel te doen aangezien er nog geen meubilair is en de rookmelders al aan staan. Dit blijkt vooral voor onze mede gasten heel interessant te zijn en gelijk een reden om te vragen wat we nu precies doen op het eiland. Een dag later blijkt het allemaal nog te werken ook, solderen met palmbomen moeten we ook in Nederland maar eens introduceren.

Na 2 weken moet ik dan toch echt afscheid nemen van Martijn. Ter voorbereiding hadden we gelukkig de tissues meegenomen om onze tranen te drogen. Kreeg niet veel later een appje dat het gereedschap nog in de handbagage zat, weg foedraal met schroevendraaiers, want dat komt natuurlijk niet door de controle…… Oeps, zo gaat er toch altijd weer iets fout waar we dan maar om moeten lachen.

De laatste week druk geweest met de oplevering en technische trainingen. Een ziekenhuis bouwen is één, dit werkend houden de aankomende jaren is twee. We gaan zien wat de toekomst gaat brengen. Met enige weemoed bedenk ik me dat dit wel eens de laatste keer op het eiland kan zijn, naja voor het werk dan. Gelukkig blijft het modernste ziekenhuis in de regio achter op het eiland.

Bedankt voor het volgen en op naar een volgend avontuur!

Eddy

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager