Terug naar alle nieuwsberichten

INTER in de woestijn #1

3 oktober 2019

Het is al weer 4,5 jaar geleden, dat we midden in de woestijn van Oman een controlekamer hebben opgeleverd. Dit is het zogenaamde GNOC, Gas Network Operation Center van PDO. We hebben toen 8 werkplekken gecreëerd. Vanaf die werkplekken beheert men zogenaamde Gas Plants. Omdat er een werkplek bij moest komen, klopte men weer bij INTER op de deur. Nadat alles in Duiven opgebouwd en volledig getest was, kwam een afgevaardigde uit Oman de FAT bij ons afnemen. Hierna is alles in houten kratten gepakt en opgehaald om naar Oman gebracht te worden. Dit is inmiddels al weer een paar maanden geleden. Ik ben nu onsite om ook die negende werkplek in bedrijf te stellen.

Volg het verslag #1 van deze bijzondere reis door Jon Florijn, Project Teamleider Enterprise.

Lees meer over dit bericht

De reis verliep voorspoedig. Na een tussenstop met overstap in Abu Dhabi was het nog een klein stukje naar Muscat. Daar moest ik de volgende dag mijn veiligheidspaspoort vernieuwen. Een wandeling leek me wel een goed idee, dus ik ben vanaf het hotel naar de trainingsfaciliteit gewandeld. 30 minuten wandelen in Nederland is toch iets anders dan in Muscat met een gevoelstemperatuur van 43 graden. Halverwege de wandeling was mijn flesje water al op.

Uiteindelijk bleek dat mijn veiligheidspaspoort niet verlopen was en dat ik dus ook geen training nodig had. De eerste de beste taxi bracht me terug naar het hotel.

En vanochtend om kwart voor zes stond ik weer op het vliegveld. Ditmaal voor een vlucht naar Qarn Alam. Een strook asfalt met een gebouwtje er naast, in het midden van niks. Van daaruit volgde nog een busreis naar Saih Rawl, waar het GNOC gevestigd is. Na een flinke trip achter de rug bleek dat er geen pas was geregeld om toegang te krijgen tot het terrein. Moet ik nu dan weer terug??? Nee, gelukkig niet… Snel werd er een toegangsbewijs geregeld voor mij en mijn contactpersoon en reisgenoot vanaf Muscat.

Eenmaal in de controlekamer oogde deze weer als vanouds vertrouwd. Ook de techniekruimte was een feest der herkenning, al was het wel enorm stoffig. De nooduitgang in die ruimte is de toegangsdeur tot de woestijn en wordt regelmatig gebruikt... Welkom stof! Kom binnen en maak het je gemakkelijk.

Inmiddels is ook te merken dat er op dit moment een cycloon actief is in Oman. Buiten lopen betekent gezandstraald worden.

Vandaag bestond vooral uit het maken van preventieve back-ups, een nulmeting van het systeem en inventariseren van lopende issues. Netspanning voor de nieuwe spullen is er nog niet. Dat komt morgen. Ervaring leert dat dat in Oman ook wel overmorgen kan zijn… Of volgende week … Of … We gaan het zien.

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager