Terug naar alle nieuwsberichten

INTER richt nieuw digitaal OK-complex in bij het behandelcentrum Noord van het Amphia Ziekenhuis 

23 november 2021

Eind mei heeft het Amphia ziekenhuis in Breda zes nieuwe operatiekamers binnen haar nieuwe behandelcentrum Noord in gebruik genomen. De operatiekamers zijn door systeemintegrator INTER volledig digitaal ingericht op het gebied van beeld- en videomanagement. Het gaat hierbij om vier reguliere operatiekamers, twee oogheelkundige operatiekamers en twee meekijkruimtes.  

Lees meer over dit bericht

‘State of the Art’ beeldroutering 

Binnen een operatiekamer is het van cruciaal belang dat het operatieteam de juiste en gewenste beelden/informatie voor zich heeft. Systeemintegrator INTER is specialist in het inrichten van audiovisuele middelen binnen ziekenhuizen en weet door hun expertise goed hoe deze middelen zo efficiënt mogelijk ingericht kunnen worden. 

In 2019 heeft INTER 16 operatiekamers (OK’s) en 3 hartkatheterisatiekamers (HCK's) in het destijds nieuwe OK-complex Zuid van Amphia volledig digitaal ingericht op het gebied van beeld- en videomanagement. Dit jaar zijn daar nog eens 6 nieuwe OK’s als onderdeel van het nieuwe behandelcentrum Noord bijgekomen, samen met twee meekijkruimtes. Hierdoor beschikt nu ook het nieuwe behandelcentrum van het ziekenhuis over‘state-of-the-art’ beeldroutering functionaliteit, geheel in lijn en geïntegreerd met het OK-complex van de nieuwbouw. 

Beeldroutering zorgt voor het eenvoudig weergeven, terugkijken en delen van medische beelden op de monitoren in de OK’s en daar buiten. Alle informatie van medisch beeldvormingsapparatuur maar ook van informatiesystemen zoals het elektronisch patiëntendossier (EPD) en de ziekenhuis brede centrale beeldenbank (PACS) kunnen op het juiste moment op de juiste plek (monitor) worden getoond. Door de flexibiliteit van de pendels waaraan de displays hangen, heeft ieder lid van het team vanuit elke hoek of positie rondom de operatietafel goed zicht op de operatiebeelden en vitale parameters. Dit draagt bij aan een verbetering van de ergonomie, waardoor vanuit een natuurlijke houding geopereerd kan worden. Het hele systeem is geïntegreerd met het EPD en PACS zodat procedures indien gewenst eenvoudig kunnen worden opgenomen en opgeslagen.

Supervisie en beheer op afstand 

Artsen kunnen in het kader van supervisie, vanaf hun poli-werkplek, live meekijken met een procedure en in verbinding staan met het OK team. Doordat alles live gebeurt, is het van essentieel belang dat er tijdens het weergeven van de medische beelden geen vertraging plaatsvindt. Ieder lid van het operatieteam moet eenvoudig beelden kunnen wisselen zonder dat dit ten koste gaat van het proces. Hierdoor verloopt de beeldopname- en routering tijdens operaties via video over IP-technologie op basis van een hoogwaardige glasvezelinfrastructuur. Dit zorgt voor een zeer snelle overdracht van beeld en geluid. 

Zo kunnen oogartsen en artsen in opleiding van Amphia vanuit hun onderwijsruimte op de nieuwe oogpoli real time meekijken met (complexe) staaroperaties die worden uitgevoerd in één van de twee oogheelkundige operatiekamers van het behandelcentrum. Superviserende artsen staan middels een bi-directionele audioverbinding in direct contact met de operateur achter de microscoop en kijken live mee met het microscopisch beeld en parameters van de gekoppelde apparatuur (als ze zelf door de microscoop kijken). 

De afdeling medische techniek kan vanuit haar beide werkplaatsen in het nieuwbouw OK-complex en behandelcentrum het beeldrouteringsysteem op afstand beheren en ondersteuning bieden aan alle operatiekamers binnen Amphia. 

Door deze nieuwe ingerichte operatiekamers wordt er voorzien in de behoefte aan het zo efficiënt mogelijk gepresenteerd krijgen van beelden en informatie m.b.t. de geopereerde patiënt, en zo wordt het OK-proces (nog) beter ondersteund. De gerealiseerde oplossingen van INTER dragen bij aan een verdere optimalisatie van beeldvorming tijdens het operatieproces, waardoor de medisch specialist zich optimaal op de operatie kan concentreren.INTER is er trots op om weer een succesvol project bij het Amphia Ziekenhuis te hebben gerealiseerd.  

Fabian Otten, ad-interim projectleider en opnieuw verantwoordelijk voor de implementatie van beeldroutering binnen Amphia vertelt: "Ook dit maal hebben we met INTER in samenwerking met de bouworganisatie, (medische) vakgroepen en ondersteunende afdelingen van Amphia zoals medische techniek, ICT en EPD een prachtig projectresultaat opgeleverd. Vanaf het begin, van ontwerp van de glasvezelinfrastructuur tot en met het realiseren, testen en leveren van nazorg, waren alle interne en externe partijen volledig betrokken en werkten deze nauw samen met elkaar. Het resultaat is dan ook dat je een systeem krijgt dat het primaire proces binnen de OK zo optimaal als mogelijk ondersteunt en... voldoet aan de verwachtingen van de gebruikers". 

Meer foto's van dit project bekijken? Klik hier

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager