Terug naar alle nieuwsberichten

Blog #1 HCC: Performation en INTER bundelen krachten voor het inrichten van Hospital control centers

19 november 2020

Met de combinatie van capaciteitsmanagement software van Performation en de Control Room IT-inrichting en systeemintegratie van INTER, wordt de complete techniek voor een Hospital control center aangeboden. Van eenvoudige operator werkplek met of zonder overzichtsschermen tot een meer geavanceerde functionaliteit van een Hospital control center voor ziekenhuizen die toe zijn aan een volgende stap.

Lees meer over dit bericht

Integrale sturing binnen ziekenhuizen
De druk op ziekenhuizen is de laatste jaren enorm toegekomen, mede door COVID-19. Dit vraagt om een continue afstemming op gebied van planning en capaciteitsmanagement. In veel ziekenhuizen wordt daarom in rap tempo een integraal sturingscentrum gerealiseerd. Ook wel Hospital control center of Hospital Command Center (HCC) genoemd. Voor Performation en INTER reden om samen de krachten te bundelen rondom HCC’s om procesmanagement en techniek elkaar te laten versterken.

Integraal grip houden met HOTflo software
De software van Performation biedt ziekenhuizen alle informatie om integraal grip te houden op de bedrijfsvoering en sturing te geven aan de patiëntenzorg en de capaciteiten. De software geeft middels dashboardkaarten actueel inzicht in alles wat speelt rondom de patiëntenzorg, capaciteit, personeel en artsen op tactisch en operationeel niveau. Onderliggende intelligentie bewaakt continue alle processen in het ziekenhuis en signaleert tijdig knelpunten. Slimme modellen ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissingen.

De juiste informatie op het juiste moment
Door de enorme toename aan beschikbare en essentiële informatie zoals HOTflo dashboards, maar ook andere beeldbronnen, groeit de noodzaak om deze informatie overzichtelijk weer te geven en te delen binnen het HCC en met andere ruimtes. Werken met event-based presets en het op basis van rollen en rechten kunnen bedienen van alle systemen, met slechts één toetsenbord en muis, is dan essentieel. Dankzij deze presets kunnen veelvoorkomende of gewenste (sub)indelingen op de schermen direct opgeroepen worden.

Afhankelijk van de informatiebehoefte kunnen voor de gebruiker eenvoudig de benodigde systemen worden weergeven, bediend of gedeeld worden met andere gebruikers of locaties. Dit stimuleert het voeren van multidisciplinair overleg, met als doel beter, sneller en efficiënter beslissen op basis van relevante en actuele data. De inrichting van INTER zorgt ervoor dat het HCC ergonomisch, uniform en eenvoudig bedienbaar is.

Thijs Assink Account Manager Medical, binnen INTER verantwoordelijk voor HCC’s legt uit: 
“Een Control Room kan binnen een ziekenhuis meerdere functies hebben. Denk aan veiligheid en bewaking, energie en nutsvoorziening, parkeervoorziening, 112-alarmcentrale, crisisbeheer of om inzicht te creëren in patiëntstromen en capaciteitsmanagement. Na intrede COVID-19 heeft een meer integrale functie van de meldkamer binnen het ziekenhuis en de spoedzorgketen een toevlucht genomen. De HCC is bijvoorbeeld gericht op zorgcoördinatie, planning en capaciteitsverdeling.

Met 50 jaar ervaring mag INTER zich specialist noemen op gebied van Control Rooms binnen markten waarbij kritische processen een belangrijke rol spelen. Denk aan mobiliteit, industrie, utiliteit en veiligheidsregio’s. Een aantal ziekenhuizen kent INTER van de inrichting van hun meldkamer voor veiligheid en bewaking. De techniek die in de verschillende markten wordt toegepast, heeft veelal hetzelfde doel voor ogen. Namelijk de gebruikers laten beschikken over de juiste informatie- en communicatiemiddelen om de werkprocessen zo efficiënt mogelijk draaiende te houden en problemen te verhelpen”.

“Nu er steeds meer vraagt komt vanuit ziekenhuizen rondom informatiebehoefte, weergave en ondersteunende techniek, delen Performation en INTER graag hun gezamenlijke kennis op dit vlak. We merken dat de vraag leeft hoe het HCC nu, maar ook in de nabije toekomst, beheersbaar en overzichtelijk blijft. Hoe filter je op basis van behoeften de essentiële informatie van de ondersteunende? Dit zijn vraagstukken waarbij wij samen adviseren met betrekking tot de juiste keuze aan hard- en software voor een toekomstgericht HCC. Wij willen daarmee ziekenhuizen in staat stellen effectiever capaciteit te managen en te plannen, aldus Thijs Assink”.

Webinar
Donderdag 29 oktober j.l. organiseerde Performation met support van INTER het webinar ‘De kracht van integraal capaciteitsmanagement’. In dit webinar ging presentator Maarten Bouwhuis met o.a. Maurice Beekwilder (manager Zorglogistiek St. Antonius Ziekenhuis) in gesprek over welke aspecten van belang zijn bij de realisatie van een Hospital control center. Bekijk het webinar hier terug. Ook nam senior consultant capaciteitsmanagement Pieter Veenstra van Performation de kijker mee langs de ‘lessons learned’ in het realiseren van control centra. Tot slot gaf senior-consultant Bernd van den Akker van Performation een live-demo in het Hospital Control Center van de toekomst in het Experience Center van INTER in Duiven.

Interesse in een wrap-up van de dag? Neem dan hier een kijkje achter de schermen. 

Meer weten? Wij helpen je graag verder!

Neem contact op met INTER

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager