Terug naar alle nieuwsberichten

UMCG kiest INTER voor inrichting en onderhoud nieuwe operatiekamers

7 december 2021

Het Universitair Medisch Centrum Groningen gaat voor een langdurige overeenkomst voor de inrichting en het onderhouden van het nieuwe OK-complex. De eerste fase bestaat uit zes operatiekamers, twee hybride operatiekamers en twee traumakamers op de spoedeisende hulp. Daarna worden er de komende jaren circa vierentwintig nieuwe operatiekamers ruimtes bijgebouwd en eveneens uitgerust met de nieuwste ORflow beeldroutering en iMAS beeldopslag software van INTER.   

Lees meer over dit bericht

Aanleiding nieuwe beeldroutering 
Beeldroutering is cruciale functionaliteit om ondersteuning te bieden binnen het operatiecentrum en het Centrum voor Acute Zorg van het UMCG. Het biedt het medische personeel de mogelijkheid om beelden, audio en/of video opnames en andere beelden van apparatuur te delen op meerdere/andere schermen. Informatie vanuit het EPD, VNA en Chirurgische navigatie moeten gerouteerd kunnen worden. Dit geeft flexibiliteit voor, tijdens en na de operatie.  

Keuze voor INTER 
Het UMCG heeft gekozen voor INTER door het uitvoeren van een Europese aanbesteding Beeldroutering. Na een zorgvuldig doorlopen selectie- en beoordelingsprocedure is de inschrijving van INTER als beste uit de bus gekomen. 

Oplevering Hotfloor
Het doel is om de gehele bouw van de ‘hotfloor’ in 2026 af te ronden. Het geheel wordt gefaseerd opgeleverd zodat operaties tijdens de verbouw gewoon kunnen blijven doorgaan. Het huidige OK-complex in het hart van het ziekenhuis stamt uit de jaren tachtig/negentig en is aan vernieuwing toe met name qua luchtbehandeling en de inzet van beeldvormende apparatuur. Als Academisch ziekenhuis worden er veel complexe operatie uitgevoerd, waarbij diverse (beeldvormende) apparatuur en multidisciplinaire operatieteams benodigd zijn. Hierbij ondersteunt de apparatuur het operatieteam gedurende het chirurgisch proces met audio en (bewegende) beelden. Ook kunnen opnames en/of livestreams gemaakt worden voor bijvoorbeeld trainingsdoeleinden.   

Om de grotere toestroom van patiënten op de spoedeisende hulp beter en sneller te kunnen opvangen, zal deze als eerste worden uitgebreid met twee traumakamers. Deze worden door INTER ingericht met een meekijkruimte en een bedienpaneel voor de beeldroutering, beeldopslag en streaming. Binnenkort wordt de eerste bekabeling hiervoor gelegd.  

Verder worden momenteel gesprekken gevoerd tussen UMCG en INTER over het ontwerp van de hybride operatiekamers; wat is er nodig, welke apparatuur, wat zijn de mogelijkheden/beperkingen en wederzijdse verwachtingen. Daarnaast komen de koppelingen aan bod die gelegd moeten worden tussen ORflow en iMAS en de andere systemen van derden, zoals bijvoorbeeld het EPD/PACS etc.   

Geen zorgen over onderhoud 
Bij de opdracht gaat het niet alleen om de oplevering van de ruimtes, maar ook het onderhoud ervan. INTER zal gedurende 10 jaar na oplevering zorgen voor onderhoud, updates, training en verdere ontzorging. De bedoeling hierachter is dat er optimaal gebruik gemaakt wordt van de ruimtes en de opgeleverde systemen. Dit kan enkel als de systemen up-to-date zijn en het (wisselende) personeel goed weet hoe alles werkt. 

Goede samenwerking
René Steinmann, Senior Accountmanager van INTER is verheugd dat wederom een universitair ziekenhuis voor INTER gekozen heeft. Alle universitaire ziekenhuizen behoren hiermee tot INTER’s klantenkring en daar zijn we trots op! We hopen op een mooie samenwerking, waarbij wij het UMCG kunnen begeleiden, zodat de teams straks met veel plezier werken in hun nieuwe operatie/traumakamers. 

OVER UMCG 
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 12.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op 'gezond en actief ouder worden'. Patiënten komen in het UMCG voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling.  

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager