Terug naar alle nieuwsberichten

Veiligheid en procesborging in de operatiekamers van de Sint Maartenskliniek dankzij INTER's ORflow

27 januari 2022

Eind november 2019 heeft de Sint Maartenskliniek (SMK) in Nijmegen haar OK complex in de nieuwbouwvleugel geopend. Het uitgangspunt: technische innovaties neerzetten om patiënten de regie over hun gezondheid te geven. Dit gebeurt onder andere in een supermodern OK-complex waaraan INTER heeft bijgedragen door middel van het eigen softwareprogramma ‘ORflow’. 

Lees meer over dit bericht

Het OK-complex bevat 7 operatiekamers met elk drie grote beeldschermen die naadloos in de wand zijn verwerkt. Dit heeft meerdere voordelen. De chirurg heeft dankzij deze schermen altijd duidelijk zicht op de medische beelden die noodzakelijk zijn tijdens een operatie. Bovendien hangen er minder pendels aan het plafond, wat resulteert in meer ruimte. Al met al een cleaner-OK met meer steriliteit, meer focus en concentratie voor het OK-team.  

De digitale OK
Binnen de state-of-the-art operatiekamers van het SMK heeft INTER de nieuwe operatiekamers één voor één voorzien van het zelfontwikkelde softwareprogramma ‘ORflow’. Het modulaire OK-platform, is speciaal ontwikkeld voor de digitale operatiekamer. Op een centraal scherm wordt belangrijke informatie overzichtelijk via dashboards getoond, afhankelijk van de operatiefase waarin de operatie zich bevindt. Tevens dient ORflow als centraal bedienpaneel van waaruit je verschillende systemen en apparatuur digitaal kunt aansturen. Omdat ORflow koppelt met systemen van derden, hoef je niet allerlei verschillende bedienpanelen te bedienen.  

 ''Het bijzondere aan deze OK's is ook dat we de omgevingsverlichting kunnen aanpassen, niet alleen qua intensiteit, maar ook qua kleur.''  

Koen Defoort, orthopedisch chirugh Sint Maartenskliniek 

Gebruikers aan het woord 
Jeroen Peters, Afdelingshoofd Anesthesie, PACU en CSA licht toe: “Het enorme pluspunt is dat we met het doorlopen van de ORflow, min of meer verplicht, de juiste stappen op het juiste tijdstip doorlopen en dat nu ook kunnen aantonen. Vooral dat laatste is een grote winst en van belang voor de JCI-certificering. Niet alleen zeggen dat je het goed doet…, .ook aantonen. Zo hebben we nu op alle OK’s een 100 % registratie van alle stopmomenten, een percentage van boven de 97 % is de norm. 

Elke twee maanden hebben we een key user overleg, samen met INTER, en zo blijven we ontwikkelen en het ORflow programma afstemmen op de processen en wensen. Juist dat maakt de samenwerking met INTER uiterst prettig…..meedenken en zoveel mogelijk faciliteren.  ‘ORflow is niet iets wat er bij komt, maar juist een systeem dat de zorg makkelijker en veiliger maakt”. 

In de nabije toekomst zullen we in samenwerking met INTER -  en nog wat andere partijen  - deelnemen aan wereldwijd platform waarbij men online kan inloggen en operaties in de SMK kan bijwonen”. 

Bekijk hier de complete SMK-video, waarin Jeroen Peters Afdelingshoofd Anesthesie, PACU en CSA en zijn team uitgebreid vertellen hoe zij de nieuwe operatiekamers van SMK ervaren en hoe de ORflow software hun begeleidt bij hun werk. Verder aan het woord de orthopedisch chirurgen, functioneel applicatiebeheerder, anesthesioloog en de anesthesiemedewerker over ORflow.   

Over de Sint Maartenskliniek 
De Sint Maartenskliniek is een bijzonder ziekenhuis voor bijzondere vraagstukken. Met de specialismen orthopedie, reumatologie, revalidatie en pijnbestrijding is het ziekenhuis de grootste behandelaar op het gebied van houding en beweging in Nederland. De patiënten komen uit alle provincies om dankzij de hoog-specialistische zorg hun bewegingsvrijheid terug te krijgen. De Sint Maartenskliniek blijft zoeken en onderzoeken om de zorg voor de patiënten te verbeteren. Het gespecialiseerde ziekenhuis geldt dan ook al lange tijd als koploper in Nederland en Europa. 

Meer over dit project?

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager