Terug naar alle nieuwsberichten

Veiligheid, gezondheid en milieu

22 oktober 2021

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Met het VCA-certificaat legt INTER de basis om iedere dag weer veilig en gezond aan het werk te gaan. Voor zowel onze medewerkers als onze relaties is dat een prettig gegeven. 

Lees meer over dit bericht

VCA: Een belangrijk certificaat voor INTER
Met het VCA-certificaat laten wij zien dat we het belangrijk vinden en beschikken over de kennis als het gaat om veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer. We hebben hiervoor ook de benodigde maatregelen genomen hebben. INTER werkt op verschillende locaties, wat maakt dat er altijd goed gekeken moet worden naar de werkomgeving en -omstandigheden. Is de locatie veilig? Is er sprake van omstandigheden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de medewerkers? En hoe zit het met duurzaamheid, wordt er aan het milieu gedacht?

Alle engineers binnen INTER hebben een B-VCA certificaat. Alle medewerkers met een leidinggevende rol als het gaat om de uitvoer van projecten, beschikken over een VOL-VCA certificaat. Verder is INTER als bedrijf VCA* gecertificeerd.

B-VCA
De medewerkers binnen INTER met een B-VCA certificaat beschikken over de basiskennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Hiermee vergroten ze in ieder geval hun eigen veiligheid en die van collega’s. Ze kennen de wet- en regelgeving en kunnen gevaarlijke situaties herkennen en zien te voorkomen.

VOL-VCA
De leidinggevende op projectlocaties hebben een VOL-VCA certificaat. Zij hebben de basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu en kunnen dit toepassen in het belang van henzelf en de medewerkers waaraan ze leidinggeven. Ze stimuleren het veilige werken en voeren taakrisicoanalyses en werkplekinspecties uit.

VCA Bedrijfscertificering
INTER is als bedrijf VCA* gecertificeerd. VCA* richt zich vooral op de werkzaamheden op de werkvloer. De taakrisicoanalyse en werkplekinspecties zijn onderdeel van de bedrijfscertificering. Hieronder lichten we beide nog even extra toe. 

Taakrisicoanalyse
Nu komen onze medewerkers (meestal) niet op risicovolle locaties als projecten in aanbouw. De ruimtes die wij inrichten, de projecten die wij uitvoeren vinden plaats op locaties die al af zijn. Locaties die al in gebruik zijn en geen grote risico’s met zich meebrengen. Stel er worden toch risico’s ontdekt, dan is het belangrijk deze te herkennen en van tevoren beheersmaatregelen te treffen voor het uitvoeren van de risicovolle taak. Dit kunnen in het geval van INTER zaken zijn als het dragen van een helm op locaties die nog wel in aanbouw zijn of indien er op hoogte gewerkt moet worden. Ook het tillen en dragen van zware voorwerpen vormen een risico. Indien nodig wordt een tillift gebruikt of worden extra collega's ingeschakeld. In tijden van Corona nemen wij alle maatregelen als het gaat om kleding, mondkapjes en desinfecterende handgel. Op deze manier kunnen we alsnog op een veilige manier de werkzaamheden verrichten en komen we niet voor verrassingen te staan tijdens de uitvoering.

Werkplekinspecties
VCA gecertificeerde bedrijven zijn verplicht om werkplekinspecties uit te voeren. Onze Project Managers en Project Teamleiders controleren regelmatig of er wel volgens de veiligheidsvoorschriften gewerkt wordt door onze engineers.

Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder)
De Safety Culture Ladder (SCL), ook wel veiligheidsladder genoemd, is een instrument om veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag in bedrijven te meten. Hierbij wordt de nadruk op de veiligheidscultuur gelegd, bedoeld om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn in een organisatie, hoe hoger de toegekende laddertrede.

In april 2021 is aan INTER het SCL Light Statement trede 2 toegekend, waarbij het INTER’s streven is, om minimaal voor trede 3 te gaan. Hier is INTER mee bezig. 

Meer weten over onze kwaliteitsnormen? Lees dan zeker even verder. 

INTER's kwaliteitsnormen 

Trends, tips & tricks
in onze nieuwsbrief

1 keer per 2 maanden in jouw mailbox:

  • Een review over een presentatie middel.
  • Praktische tips van ons technisch team.
  • Kijkje in de toekomst, wat je kunt verwachten.

INSPIREER MIJ!

Bericht van onze lezers:

Vorig jaar heb ik mij ingeschreven. Vaak zit er een tip bij die wij kunnen gebruiken of kunnen doorsturen naar een collega. Een aanrader voor personen met interesse voor technische ontwikkelingen.

Marleen
Projectmanager