Terug naar alle oplossingen

Control Room inrichting

Het overzicht bewaren, gefocust zijn en adequaat handelen tijdens kritieke situaties. De werkzaamheden van een operator vereisen een goede basis. Een control room of meldkamer is het middelpunt van een kritisch proces. We vertellen je graag meer over de inrichting van een control room en wat er komt kijken bij een optimaal ingerichte werkplek in de meldkamer. 


Lees meer

Control Room inrichting 

Bij het inrichten of herinrichten van een control room, komen veel specialismes om de hoek kijken. Denk hierbij aan meubilair, beeldschermen, techniek, verlichting, ergonomie en infrastructuur. Op deze pagina vertellen we je meer over deze verschillende facetten binnen de control room. 

Control Room werkplek 

Een optimaal ingerichte werkplek ondersteunt bij de werkzaamheden van een operator. Denk hierbij aan de faciliteiten voor een juiste en gezonde werkhouding, maar ook aan de manier waarop informatie wordt gepresenteerd op het bureau. Hoeveel verschillende bronnen houdt de operator bijvoorbeeld in de gaten? Hoeveel beeldschermen zijn hiervoor nodig? En via welke techniek is dit ingericht?  

Ergonomische werkplek control room 

Op de werkplek van een operator wordt ruim zes keer zoveel gezeten als op een werkplek in een ‘normale’ kantoorruimte. De werkplek van een operator bestaat dan ook niet uit gewoon kantoormeubilair, maar uit 24/7 bureaus en stoelen. Hiermee kan een werkplek met één druk op de knop worden afgesteld op ieders afzonderlijke wensen en voorkeuren. Met dit ergonomisch verantwoorde meubilair, kan de operator een gezonde en actieve werkhouding aannemen.  

Belangrijk aan bureaus in control rooms is dat zowel het werkblad als het monitorblad in hoogte verstelbaar moeten zijn en natuurlijk dat men er zowel zittend als staand aan kan werken. Daarnaast is het van belang de beeldschermen op het bureau ergonomisch staan afgesteld, rekening houdend met de kijkafstand en kijkhoek. 

24/7 Control Room stoelen 

Urenlang op een stoel zitten kan het lichaam flink belasten. Het werk van de operator mag natuurlijk niet ten koste gaan van de gezondheid, daarom is het belangrijk dat zij een goede en actieve zithouding kunnen aannemen. Dit kan met ergonomische 24/7 stoelen. Hoge kwaliteit van deze stoelen is een vereiste. Deze stoelen kunnen afgesteld worden op ieders voorkeuren en wensen, linkshandig, rechtshandig, groot of klein. Deze stoelen zijn eenvoudig instelbaar voor iedereen en gemakkelijk herstelbaar tijdens de wisseling van een shift.  

In een meldkamer is opperste concentratie en een snel reactievermogen vereist. Een actieve zithouding van de operator zorgt voor meer alertheid enis daarom erg belangrijk. 24/7 stoelen zijn gemaakt voor een goede zithouding die vermoeidheid voorkomt.  

Control Room verlichting 

De juiste verlichting is van essentieel belang in een control room. Ook dit is een facet wat ergonomisch afgestemd kan worden door middel van de juiste kleur en sterkte. Het juiste licht kan het verschil maken in focus en conditie en heeft invloed op de concentratie en het energieniveau. 

Biodynamisch licht 

Het draaien van nachtdiensten, afgewisseld met dagdiensten heeft veel invloed op onze biologische klok. Biodynamische verlichting verandert gedurende de dag en is uitermate geschikt voor 24-7-ruimtes. Operators kunnen met de juiste verlichting in optimale conditie hun shift doorlopen en hebben met biodynamisch licht minder last van depressies en slaapstoornissen.  

Akoestische oplossingen en klimaatbeheersing 

In een control room is het regelmatig hollen en stilstaan. Op de piekmomenten kan het omgevingsgeluid dan ook behoorlijk toenemen. Om hierdoor niet afgeleid te raken zijn er speciale akoestische oplossingen. Akoestische oplossingen zijn er in verschillende vormen en maten, denk hierbij aan akoestische wanden, plafonds of dividers.Daarnaast kijken wij bij het inrichten van een control room ook naar de rest van de klimaatbeheersing. Een noodzakelijke voorziening in iedere 24-uurs ruimte.  

Control Room techniek 

Naast meubilair komt ook techniek kijken bij het inrichten van een meldkamer. Denk hierbij aan KVM-systemen, dashboarding, integratie applicaties en een videowall

Lees hier meer over techniek

Control Room consultancy  

Bij INTER zijn we ervaren in het begeleiden van de inrichting van een control roomen geloven we erin dat specialisme en domeinkennis leidt tot succesvolle projecten. Met onze CONPRO-methode zijn we in staat om een control room volledig turnkey op te leveren. Door onze jarenlange ervaring met nieuwbouw en verbouw van control rooms, zijn we gespecialiseerd in alle facetten die bij een dergelijk traject komen kijken. Bij INTER zijn we met behulp van overall projectmanagement in staat een geheel traject te begeleiden van A t/m Z. Het voordeel hiervan is dat je niet zelf op zoek hoeft naar verschillende partijen. Wij zoeken voor jou de juiste specialisten en nemen het projectmanagement volledig uit handen. 

Lees hier meer over consultancy

Specialistisch advies 

Wij denken graag mee met de inrichting van jouw control room. Of je nou in de beginfase zit of al precies weet wat je wil. Benieuwd naar de mogelijkheden en onze oplossingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Neem contact op met INTER