NIEUWSBRIEF

CONTACT

Adres:
Ratio 1
 
6921 RW
 
Duiven
Tel:
026 319 69 69
Fax:
026 319 69 00
E-mail:
info@inter.nl

Wat is 3D?

Wij kunnen diepte zien, doordat we met onze ogen twee beelden zien, elk vanuit een andere hoek. Deze worden over elkaar heen geschoven en door ons geïnterpreteerd. Een verkeersbord dat verdwijnt achter een boom, betekent dat het bord verder weg staat dan de boom. Ook weten wij dat een voorwerp kleiner wordt, naar mate we er verder vanaf staan. Zo zijn er nog meer zaken die wij onbewust weten, waardoor wij diepte zien.

Het combineren van twee beelden uit verschillende hoeken, noemen we ‘parallax’. Bij 3D, ofwel stereoscopie, wordt hier gebruik van gemaakt. Twee verschillende beelden worden tegelijkertijd aangeboden, één voor het linker en één voor het rechter oog. Door een speciale bril op te zetten is de beleving driedimensionaal. Ook zijn er monitoren waarbij je zonder bril 3D kunt zien.

Lenticulaire lens
Bij deze methode heb je geen bril nodig. De diverse beelden worden geïnterlinieerd weergegeven met daaroverheen een lenticulaire lens. Deze stuurt de beelden verschillende kanten uit, waardoor je vanuit verschillende kijkhoeken een 3D beeld ziet.
Vanuit enkele kijkhoeken is het 3D beeld te zien. Daarbuiten is het echter onduidelijk. Deze methode is vooral geschikt voor reclame doeleinden, op straat, op evenementen of in winkels.

3D tekening                                3D tekening 2

Met bril
Met een speciale bril kun je het mooiste 3D effect ervaren. De anaglyph bril is de bekende en goedkoopste oplossing met een rood en een groen (cyaan) glas. Elke filmprojector of tv kan hiervoor worden gebruikt. Het creëert diepte, maar geeft geen natuurlijke kleurweergave.
Een andere methode is (lineaire of circulaire) polarisatie. Per oog worden de beelden voor het linker en het rechter oog gescheiden door de bril. Bij lineaire polarisatie moet het hoofd recht gehouden worden, terwijl circulaire polarisatie hierin vrijheid geeft. Ondanks dat voor deze techniek een speciale tv of een filterset voor de projector nodig is, is het niet duur en is de kwaliteit relatief goed. Dit is dan ook een veelgebruikte methode.

Bij zowel anaglyph als polarisatie worden de beelden voor het linker- en rechter oog tegelijkertijd weergegeven en overlappen ze elkaar. Bij de sluiterbril - of ‘shutter glasses’ – worden de beelden na elkaar weergegeven. Als het ‘linker’ beeld getoond wordt, wordt het linker glas lichtdoorlatend en het rechter glas donker gemaakt. Bij het ‘rechter’ beeld wordt dit omgekeerd. Een infrarood zendertje in de tv stuurt synchroon met de beelden de bril aan. De normale flatscreen technologie is geschikt. Echter, voor deze techniek is een tv nodig met een HDMI 1.4 aansluiting, om het dubbele aantal beelden te verwerken. Daardoor kunt u geen 3D kijken met de sluiterbril op uw huidige televisie. Verder is de bril zelf relatief duur. Pluspunten zijn een goede scheiding tussen beide ogen en de grote kijkhoek. Al met al is de sluiterbril een goede, maar dure oplossing.


Terug