NIEUWSBRIEF

CONTACT

Adres:
Ratio 1
 
6921 RW
 
Duiven
Tel:
026 319 69 69
Fax:
026 319 69 00
E-mail:
info@inter.nl

Een studio inrichten: hoe gaat dat?

Vanuit haar kennis van videosystemen is Inter Visual Systems gespecialiseerd in het inrichten van studio’s en regieruimten. Vaste componenten in de apparatuur zijn camera’s, regie, mixing, afkijk, opname en streamen, uitzenden of archiveren. Door de jaren heen is er veel veranderd: de techniek heeft zich ontwikkeld en de toepassingsgebieden zijn meer divers. Geert-Jan van der Mark begeleidt als account manager Video Systems al jaren dit soort projecten. “Elk project is anders, maar er zijn altijd terugkerende variabelen. Of het nu om een omroep gaat die tv-programma’s wil maken of om de live registratie van klassieke concerten.”

Hogeschool Windesheim studioVerschillende typen klanten
Inter Visual Systems is al 40 jaar actief in de markt en heeft de juiste mensen en technische kennis in huis om klanten te helpen bij hun keuze. Geert-Jan legt uit: “Ook al zijn onze klanten vaak technisch onderlegd, onze kennis komt van pas zodra het over systeemintegratie gaat en dus de vraagstukken complexer worden.” Vanaf het eerste gesprek worden de wensen en eisen in kaart gebracht. Vragen die daarbij aan bod komen zijn: Wat wil je opnemen?, Wat ga je met het videomateriaal doen?, In welke beeldkwaliteit?, In welke ruimte?, Is er bestaande apparatuur die geïntegreerd moet worden? “De voorbereiding van de klant bepaalt het intakegesprek. Soms heb je te maken met een bestek – zoals bij Hogeschool Windesheim -, dan is er al een gedetailleerde wensenlijst op papier gezet. Maar vaak is het een kwestie van oriënteren, beurzen bezoeken of heeft men behoefte aan een sparringpartner. Dit laatste was bijvoorbeeld het geval bij de inrichting van de PolyCast studio in Het Concertgebouw .”

Vervolgens wordt het wensenpakket door de project consultant van Inter Visual Systems vertaald in een functionele omschrijving met apparatuurlijst en systeemtekening. Dit voorstel wordt besproken met de klant. Om tot een goede besluitvorming te komen, is het mogelijk om demo’s te doen en soms wordt er zelfs een pilot traject opgestart.

RUG opnamestudioStreaming naar internet
Uiteindelijk vertonen bijna alle projecten overeenkomsten. “We gaan allemaal over op HD en we maken de overstap naar een 16:9 beeldverhouding. Daarnaast wil iedereen ‘iets doen met internet’. Ofwel video-on-demand, ofwel live streaming naar een internetpagina. Afhankelijk van het achterliggende businessmodel kunnen bijv. leden van een platform gratis of tegen betaling naar de uitzendingen kijken.” Enkele voorbeelden van streamingtoepassingen waar Geert-Jan bij betrokken is geweest, zijn: uitzenden van programmering lokale omroepen, live stream van verkeersinformatie naar de nieuwsstudio, live meekijken met kerkdienst via website, opname en uitzenden van (live) concerten in Het Concertgebouw, opnames van colleges door docenten, die later online bekeken kunnen worden door studenten thuis of op de campus, lokale onderwerpen die op nationaal niveau worden besproken in de Tweede Kamer worden door facilitair bedrijf Eye2Eye gestreamt naar Omroep Flevoland.

Gemeente MaasdrielTelevisie kijken via internet heeft de toekomst en biedt veel mogelijkheden. Maar voorlopig blijft er nog veel behoefte aan de ‘traditionele’ manier van tv kijken en dus uitzenden. Om die reden bijvoorbeeld werken gemeenteraden samen met de lokale omroep (o.a. de gemeente Maasdriel, Katwijk) . “Zo krijg je de raadsvergadering in de huiskamer. Het blijkt dat de meeste kijkers voorlopig nog steeds liever naar hun tv kijken.”

Opslag
“Iedereen is bezig met opslag, maar is daarin wel zoekende naar de beste oplossing. Een goed opslagsysteem levert gemak op. Echter, er moet wel een stukje beleid zitten achter de keuze voor een geschikt systeem.” Verstandig investeren in opslag moet gefaseerd en doordacht gebeuren. “Nooit adhoc.” gaat Geert-Jan verder. “Bedenk eerst wát je wilt opslaan, hoeveel en in welke kwaliteit. Ook metadatering speelt een rol: Hoe makkelijk moet je het terug kunnen vinden? In plaats van tapes met een sticker in de archiefkast, heb je nu digitale bestanden in een database die terug te vinden zijn op basis van de labels die eraan zijn gekoppeld.”

Concertgebouw - PolycastCompacte studio’s
Studio-oplossingen worden zo efficiënt mogelijk ingericht. Ze zijn compacter geworden qua vierkante meters, waardoor er ook minder ruimte is voor apparatuur. Flexibele inzetbaarheid speelt eveneens een rol, waardoor men kiest voor mobiele sets. Tot slot is bedieningsgemak een keuzecriterium. In de compacte studio is alle apparatuur door 1 persoon te bedienen. Daarvoor worden o.a. op afstand bestuurbare camera’s (robotics) ingezet, die gecombineerd kunnen worden met autotracking. Een voorbeeld van een state-of-the-art oplossing is het systeem bij Theater De Balie in Amsterdam .

Meer informatie? Neem contact op met Geert-Jan van der Mark (026-3196969).
 

Wij helpen u graag verder!

Richard Kool
Business Team Manager
Bel: +31 6 30120691

Bekijk LinkedIn profiel

Wij helpen u graag verder!

Richard Kool
Business Team Manager
Bel: +31 6 30120691

Bekijk LinkedIn profiel Neem contact op met Richard »