Terug naar alle projecten

Explosieven Opruimingsdienst Defensie

Voor de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft INTER een nieuw draadloze videosysteem geleverd. Hiermee is de EOD in staat om ruimingen van explosieven veiliger uit te voeren en vast te leggen. Het nieuwe systeem is snel en eenvoudig inzetbaar en via een draadloze verbinding worden de camerabeelden verstuurd naar de “werkplek” van de materiedeskundige van het EOD die op gepaste afstand gesitueerd is.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) spoort explosieven op, identificeert en ruimt deze. Het gaat om conventionele (traditionele) explosieven, vooral uit de Tweede wereldoorlog, en geïmproviseerde (vuurwerk)bommen. Dit doet de EOD op het land en op en in het water, in Nederland en de missiegebieden.

Adjudant Rob en Sergeant-1 Jaap leggen uit:
“Voorheen moesten we wachten en dan zelf naar het explosief lopen, maar dat wil je liever niet… Nu kunnen we op veilige afstand meteen zien hoe het is gegaan.”
1ste Sergeant Jaap vervolgt. “Het maakt ons werk veiliger. Niet dat ik bang was, maar ik voelde wel altijd een gezonde spanning bij dit soort ruimingen, was me bewust van het gevaar.”

Miljoenen per uur
Het nieuwe systeem creëert meer mogelijkheden. Dankzij het aantal sets kan de EOD op meer plekken tegelijk opereren. Dat was eerst niet mogelijk, met alle gevolgen van dien. Zoals bij de aanleg van de nieuwe rijksweg A4, een paar jaar geleden, waar twee bommen werden gevonden.
“Zoiets kan miljoenen per uur kosten aan het afsluiten van de snelweg en het treinverkeer, het omleiden van het vliegverkeer en regelen van vervangend vervoer,” legt adjudant Rob uit.

Succesvol inzetten
Wanneer de camera’s de vuurdoop krijgen, is niet te voorspellen. Soms komen er 2 meldingen per maand binnen van bommen waarbij camera’s nodig zijn tijdens de ruiming, soms 2 maanden niet. “Maar als dat telefoontje komt, zijn we er klaar voor,” geeft adjudant Ron aan.


Bron: Ministerie van Defensie, Materieelgezien

Meer weten
over dit project?

Maak kennis met het team van INTER, dat betrokken was bij dit traject. Zij geven antwoord op al jouw vragen over de inrichting van deze ruimte. Van ontwerp tot realisatie en uitdagingen!

Neem contact met mij op
LinkedIn Meer informatie
Robbin  Ceelen
Robbin Ceelen - Solutions Architect