Terug naar alle projecten

Het Defensie Munitiebedrijf

Het Defensie Munitiebedrijf beschikt over een nieuw draadloos doelwaarnemingssysteem. Het cameraregistratiesysteem wordt door het Kenniscentrum Wapensystemen en Munitie van het Defensie Munitiebedrijf ingezet bij het testen en monitoren van verschillende soorten wapensystemen en bij het uitvoeren van beproevingen over grotere afstanden (tot enkele kilometers). Het nieuwe systeem is eenvoudig en snel inzetbaar en maakt het mogelijk om de camerabeelden in hoge kwaliteit (HD) te versturen over draadloze verbindingen.

Het Defensie Munitiebedrijf is verantwoordelijk voor het leveren van alle munitie tijdens operaties en oefeningen. Het bedrijf heeft alle moderne faciliteiten om wapensystemen en munitie te testen en te beproeven. Ter vervanging van het verouderde draadloze doelwaarnemingssysteem heeft zij INTER opdracht gegeven voor het leveren van een nieuw draadloos doelcamerasysteem. Het cameraregistratiesysteem bestaat uit 2 camera’s met draadloze transmissie en een bedienings- en opnamesysteem, geleverd in robuuste spatwaterbestendige transportkoffers.

Bedienings- en opnamesysteem

Om de juiste beelden van de inslag te verkrijgen, kan de meettechnicus via de meegeleverde bedieningsunit de opgestelde camera’s in het veld eenvoudig op veilige afstand besturen en instellen. Tevens kan hij direct de verbinding monitoren door de meegeleverde beheersoftware.

De camerabeelden van de schiettest worden over een afstand van enkele kilometers via een draadloze verbinding naar een basisstation doorgestuurd, dat is gekoppeld aan de regiekoffer. Vervolgens worden de beelden opgenomen en weergegeven, waarna ze achteraf worden geanalyseerd of, indien gewenst, alsnog kunnen worden bewerkt tot een totale compilatie van de test. Hier kunnen ook foto’s van de beproevingen alsmede beelden van highspeed camera’s aan toegevoegd worden.

Naast het versturen van de IP videostreams van de camera’s kan het draadloos transmissiesysteem ook worden gebruikt om andere (IP gebaseerde) informatie, zoals de bediening van de highspeed camera, door te sturen.

Succesvolle inzetten
Het Defensie Munitiebedrijf heeft het doelwaarnemingssysteem inmiddels al een aantal keren succesvol ingezet. “Na een goed en deskundig advies van INTER hebben wij in Nederland eerst een afnametest over een afstand van 5,5 kilometer uitgevoerd, waarbij het systeem aan al onze verwachtingen voldeed,” vertelt de heer Tijhuis, beproevingsleider bij het Defensie Munitiebedrijf, “Daarna hebben we in Denemarken het systeem voor de eerste keer ingezet tijdens het testen van de nieuwe anti tankraket, de Spike. Ook tijdens deze inzet waren we zeer enthousiast over het gebruiksgemak van het systeem en de beelden van de testen.”

Het nieuwe camerasysteem zal de komende jaren dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het snel en eenvoudig vergaren van test analyse data over de nieuwste wapensystemen en munitie. Deze informatie wordt gebruikt om te onderzoeken of de wapensystemen geschikt zijn voor inzet tijdens operaties en oefeningen.

Meer weten over
onze toegevoegde waarde?

Neem contact op met één van onze collega's.

Jaap Beekman
Jaap Beekman - Project Engineer
LinkedIn Meer informatie
Thijs  Holten
Thijs Holten - Business Team Manager
LinkedIn Meer informatie
Martijn Kruisselbrink
Martijn Kruisselbrink - Project Teamleider