Eind november 2019 heeft de Sint Maartenskliniek (SMK) in Nijmegen haar OK complex in de nieuwbouwvleugel geopend. Het OK-complex bevat 7 operatiekamers met elk drie grote beeldschermen die naadloos in de wand zijn verwerkt. Het uitgangspunt: technische innovaties neerzetten om patiënten de regie over hun gezondheid te geven. Dit gebeurt onder andere in een supermodern OK-complex waaraan INTER heeft bijgedragen door middel van het eigen softwareprogramma ‘ORflow’.
De digitale OK
Binnen de state-of-the-art operatiekamers van het SMK heeft INTER de nieuwe operatiekamers één voor één voorzien van het zelfontwikkelde softwareprogramma ‘ORflow’. Het modulaire OK-platform, is speciaal ontwikkeld voor de digitale operatiekamer. Op een centraal scherm wordt belangrijke informatie overzichtelijk via dashboards getoond, afhankelijk van de operatiefase waarin de operatie zich bevindt. Tevens dient ORflow als centraal bedienpaneel van waaruit je verschillende systemen en apparatuur digitaal kunt aansturen. Omdat ORflow koppelt met systemen van derden, hoef je niet allerlei verschillende bedienpanelen te bedienen.
ORflow. Meer dan enkel beeldroutering…
Een ander belangrijk onderdeel dat bediend kan worden is natuurlijk de videoroutering, waarbij de chirurg zelf kan bepalen welke (camera)beelden van de operatie hij op het scherm wil zien. Dit kunnen beelden zijn van de operatie zelf, maar ook kan er geswitcht worden naar beelden, bijvoorbeeld naar een eerdere operatie om situaties te kunnen vergelijken. ORflow biedt veel meer dan enkel het tonen en routeren van beelden. Er worden ook andere relevante gegevens getoond, zoals het licht en de temperatuur in de operatiekamer. Het systeem bevalt direct vanaf de eerste operatie goed bij de gebruikers, het OK-team: ''Het bijzondere aan deze OK’s is, dat we ook de omgevingsverlichting kunnen aanpassen, niet alleen qua intensiteit, maar ook qua kleur'', aldus Koen Defoort. Dit kan allemaal bediend worden vanaf het centrale scherm.
Informatie overal zichtbaar voor iedereen
Bij SMK heeft men ervoor gekozen ORflow goed zichtbaar weer te gegeven op grote 65-inch monitoren. De monitoren zijn naadloos achter glasplaten verwerkt, het ziet er heel gelikt uit. In combinatie met het beletscherm buiten de OK, is het voor alle betrokkende duidelijk in welke status de operatie zich bevindt. Patiënt- en teaminformatie, fasering, protocollen en (nood)meldingen zijn voorbeelden van data die getoond worden. Via deze manier wordt er gestreefd naar een efficiëntere manier van werken, met alle relevante informatie op centrale plekken zichtbaar. Zodat de specialisten binnen, maar ook buiten de OK, in staat zijn om goede beslissingen te nemen in cruciale situaties.
Koppeling met HiX
INTER blijft ORflow steeds verder ontwikkelen in samenwerking met de gebruikers en partners. Zo is er onlangs een ontwikkeling doorgevoerd, waarbij het vanaf nu ook mogelijk is om informatie terug te schrijven in het EPD (Elektronisch Patiënten Dossier). De nieuwe koppeling met HiX, het EPD-systeem van de Sint Maartenskliniek, heeft erin geresulteerd dat er géén dubbele registratielast meer is. Iets wat iedere medewerker in de zorg het liefst vermijdt. Bovendien is het met ORflow mogelijk om het invullen van checklijsten vast te leggen door middel van time-stamps. Hierdoor ontstaat een 100% borging van alle checklijsten en stappen die doorlopen (moeten) worden. Dit is een enorme ontwikkeling waarmee de Sint Maartenskliniek ook weer een stap voorwaarts heeft kunnen zetten met hun veiligheidscertificaten. De nieuwste ontwikkeling biedt de Sint Maartenskliniek veiligheid, logging en process sturing.
In onderstaande video vertelt Jeroen Peters Afdelingshoofd Anesthesie, PACU en CSA en zijn team uitgebreid over hoe zij de nieuwe operatiekamers van SMK ervaren en hoe de ORflow software hun begeleidt bij hun werkprocesen.
Neem contact op met één van onze collega's.